Kommunalråd och oppositionsråd

Kommunfullmäktige utser kommunalråden bland kommunstyrelsens femton ledamöter. Kommunstyrelsens ordförande, blir alltid kommunalråd. Kommunalråden ska ägna hela sin arbetstid åt uppdrag för kommunen.

I Hudiksvall finns två tjänster som kommunalråd, Caroline Schmidt (C) är kommunstyrelsens ordförande. Jonas Holm (M) och Kåge Wallner (MP) delar på en heltidstjänst.

Hudiksvalls kommun har också 2 oppositionsråd, de ska representera de partier som inte är i majoritet i kommunfullmäktige. Oppositionsråden är Mikael Löfhstam (S) (heltid) och Daniel Pettersson (V) (deltid). Kommunal- och oppositionsråden har sina kontor i Guldsmeden, Hudiksvall.

Caroline Schmidt (C). Kommunfullmäktige 2010-2014.Caroline Schmidt, Centerpartiet

Kommunstyrelsens ordförande

 

 

 

 

Ansvarsområden:

 • Skolor
 • Vuxenutbildning
 •  Äldreomsorg
 • Hälso- och trygghetsfrågor
 • Infrastruktur
 • Utvecklingsfrågor
 • Kultur
 • Fritidsfrågor och bidrag

Jag är född i Bergsjö 1960. Min uppväxt har jag tillbringat i både Norrbobyn och Hudiksvall. Något som jag ser som en fantastisk fördel, det bästa av två världar. Jag utbildade mig först inom management för hotell och restaurang och sedan på högskolenivå inom ekonomi.

Min yrkesbana tog sin början inom hotell- och restuarangvärlden inom bl.a Scandic- och Wallenbergkoncernen, sen också som utbildare inom hotell- och restaurangskola. På senare år har jag arbetat som företagsrådgivare inom IT-världen, det gör jag fortfarande på 10% nu när jag sitter som ordförande i kommunstyrelsen här i Hudiksvall.

Efter valet 2006 valde jag att bli medlem i Centerpartiet. Jag fick då ganska direkt frågan om att sitta med i nämnden för lärande- och kultur. Skolfrågan ligger mig varmt om hjärtat, jag har genom åren engagerat mig på olika sätt för den. Hand i hand med den ser jag frågan som berör ungdomsarbetslösheten som ett viktigt område att fokusera på.

Inför valet 2010 kandiderade jag till både landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige. Jag fick förtroendet för båda posterna men valde då att anta utmaningen inom kommunfullmäktige. I och med det blev jag tillfrågad att tillträda posten som kommunstyrelsens ordförande.

På min fritid tillbringar jag min tid med familj, släkt och vänner. Jag är gift med Janne sedan 25 år och vi har tre söner tillsammans.

E-post: caroline.schmidt@hudiksvall.se

Jonas Holm (M). Kommunfullmäktige 2010-2014.Jonas Holm, Moderaterna

Kommunalråd (deltid)

 

 

 

 

Ansvarsområden:

 • Näringslivet
 • Bostadsfrågor
 • Besöksnäring
 • Fritidsfrågor
 • Kommunikationer
 • Hälso- och trygghetsfrågor
 • Individ - och familjeomsorg
 • Handikappomsorg
 • Psykiatri

Jag är född i Huddinge och gick ut gymnasiet där med treårig ekonomisk utbildning. Har därefter studerat ekonomi i USA under ett år.

Jobbade sedan på Alcro som är en tillverkare av färg tills jag övertog en egen butik i Älvsjö. Denna drev jag under fyra år innan vi flyttade till Söderhamn och Hudiksvall. Har sedan 1987 drivit nuvarande Colorama/Jp färghuset i Hudiksvall framgångsrikt tillsammans med min fru Ulla.

Har alltid haft ett stort intresse för politik men det var först 2005 som jag blev ledamot av Hudiksvalls kommundelsnämnd. Efter valet 2006 fick jag förtroendet att sitta som andre vice ordförande i Hudiksvalls kommunfullmäktige. Jag har också, och är fortfarande ordförande för Moderaterna i Hudiksvall (2011).

Efter valet 2010 där Hudiksvalls alliansen i samarbete med miljöpartiet fick mandat att styra kommunen blev jag kommunalråd på deltid. Detta känns och är ett spännande men ansvarsfyllt uppdrag. Vi tre nya kommunalråd jobbar med s.k. delat ledarskap och detta är nytt för Hudiksvall.

Jag kommer att på 60% arbeta som kommunalråd och de andra 40% vara färghandlare. Jag sitter även i Colorama Nordens styrelse sedan 2008.

Jag är gift med Ulla och har tre döttrar, Caroline, Josefine och Charlotte. Vi bor i en Hälsingegård i Vij utanför Hudiksvall. Vi har hästar på gården samt tre katter och en Cavalier king charles spaniel som heter Klabbe. På somrarna är vi i stugan som ligger i Kimsundet. Här åker vi båt och vilar upp oss. Jag spelar också golf, men det blir inte så många rundor per säsong. Har dock ett golfhandicap på 12,4.

Musik är viktigt för mig och jag spelar piano och sjunger Tenor i Hudiksvalls kyrkokör. Detta är jättefin avkoppling och ger bra med energi.

Varför engagerar jag mig politiskt? Jag är fullt övertygad om att man kan förändra samhället och driva olika saker framåt i en för medborgarna positiv väg. Jag kommer att lyssna på företagare och medmänniskor för att bilda mig en uppfattning vad man vill ha. Jag tror sedan på samförstånd mellan politiker och tjänstemän för att uppnå bästa möjliga resultat.

Mina viktigaste ansvarsområden är företagsutveckling samt besöksnäringen. Dessa frågor är oerhört viktiga för en kommuns framtida utveckling och välstånd. Det är också viktigt för mig att varje medmänniska blir sedd och att ingen far illa.

Tillsammans med Er väljare vill jag förändra, förbättra och bygga ett starkt Hudiksvall inför framtiden Vi bor ju i kommunen med stort hjärta!

E-post: jonas.holm@hudiksvall.se

Kåge Wallner (MP). Kommunfullmäktige 2010-2014Kåge Wallner, Miljöpariet

Kommunalråd (deltid)

 

 

 

 

Ansvarsområden:

 • Bygg- och planfrågor
 • Miljö och energi
 • Kommunikationer
 • Hälso- och trygghetsfrågor
 • Miljö och energi
 • Tekniska frågor

Jag är född och uppvuxen på en bondgård i Bergsjö. Gymnasietiden spenderade jag i Hudiksvall, där jag bodde inackorderad hos tant Ia på Solbacka. Efter gymnasiet har jag utbildat mej till socionom i Umeå. I Umeå har jag också träffat Karin som är min fru sedan 40 år tillbaka.

Efter en kortare sväng till Sörmland flyttade vi 1972 till Hudiksvall. Det skulle bli en parantes i vårt liv, men den parantesen varar än. Hudiksvall blev en bra stad att bo och leva i. Det blev även en bra uppväxtmiljö för tre söner. Sönerna har numera lämnat Hudiksvall och de har alla tre råkat hamna i Göteborg. Vi har även fått sex barnbarn som bor litet för långt borta.

Min fritid ägnas en del åt motion och idrott. Jogging och skidåkning är intressen som skulle kunna få mer tid. Jag tycker också om att idka fritidshusliv i Gammelsträng med allt vad det kan innefatta.

Mitt yrkesliv har bestått av kriminalvård, kommunal socialtjänst samt facklig anställning inom Vision. När jag slutade min senaste anställning 2009 öppnades en möjlighet för partipolitiskt arbete. Ditintills hade mitt stora samhällspolitiska intresse inte lett till partipolitiskt arbete av den anledningen att jag tyckt att ingen skulle behöva tveka var min huvudsakliga lojalitet låg.

Jag valde miljöpartiet som mitt parti så sent som 2010, ett val som jag sedan dess inte ångrat. Det viktiga klimat- och miljöarbetet var den avgörande faktorn eftersom jag tycker att just miljöpartiet har högst trovärdighet i de frågorna. Jag vill bidra till att de frågorna får konsekvenser i vår kommuns olika beslut. Utöver detta ligger även de s k mjuka frågorna mej varmt om hjärtat.

Efter valet 2010 fick jag förmånen att vara ordförande i Omsorgsnämnden. Det uppdraget har jag trivts väldigt bra med, men har ändå lämnat det för att gå in i ett nytt uppdrag. Uppdraget som kommunalråd är utmanande och spännande, och jag känner stor ödmjukhet inför detta.

E-post: kage.wallner@hudiksvall.se

Mikael Löthstam (S). Kommunfullmäktige 2010-2014.Mikael Löthstam, Socialdemokraterna

Oppositionsråd

 

 

 

 

E-post: mikael.lothstam@hudiksvall.se

Daniel Pettersson (V). Kommunfullmäktige 2010-2014.Daniel Pettersson, Vänsterpartiet

Oppositionsråd

 

 

 

 

Jag är född och uppväxt i Sävedalen utanför Göteborg och där bodde jag fram till det att jag gick ut gymnasiet. Under min skoltid ägnade jag mig mycket åt sport och då främst rugby.

Efter gymnasiet valde jag att utbilda mig till lärare då jag alltid tyckt om att umgås med barn, ett intresse som jag idag odlar genom att stundtals ha ett veritabelt fritids hemma med mina egna barn och deras kompisar. Jag gick en grundskollärarutbildning med inriktning sv/so samt bild för de yngre åldrarna i Jönköping och efter det flyttade jag till Uppsala för att arbeta och studera mer, då främst historia som jag skaffade mig en fil. magisterexamen i.

När min fru och jag väntade vårt första barn Moa i mars 1997 flyttade vi till min frus hemstad Hudiksvall - en stad som jag besökt och trivts i sedan 1992. I Hudiksvall började jag att arbeta som lärare och utbildade mig till specialpedagog, men sedan 2002 har jag lämnat arbetet med barn. Jag har efter detta haft en doktorandanställning vid Uppsala universitet vilket utmynnade i att jag skrev en avhandling om internationella kunskapsmätningar. Denna avhandling disputerade jag med 2008.

Sedan 2007 jobbar jag vid Högskolan i Gävle som lektor i pedagogik samt har en tjänst som ämnesansvarig för pedagogikämnet vid högskolan. Politiskt arbete har bestått i att jag bland annat varit ordförande för Omsorgsnämnden 2002-2006 och Kommunalråd 2005-2010. Efter valet har jag nu titeln Oppositionsråd. Jag bor på Öster i Hudiksvall med min fru och våra fem barn, Moa, Hannah, Frida, William och Minna.

Förutom mitt politiska engagemang som tar mycket av min fritid i anspråk så försöker jag odla mina andra intressen som är att läsa och samla litteratur, då främst Nobelpristagare, lyssna på musik och ägna mig åt friluftsliv. Jag försöker också spela innebandy med två olika kompisgäng. Det är dock svårt att få tiden att räcka till. När folk frågar mig om mina intressen brukar svaret bli att jag tycker om att grilla korv. Finns det något mer fantastiskt än att sitta vid en sjö med metspöna utslängda i vattnet, grilla korv, leka med barnen och hoppas på den stora fisken?

Mina politiska uppdrag ser jag som en stor utmaning. Det är viktigt att vi alla engagerar oss för att vår framtid och våra barns framtid skall bli den allra bästa där det skall finnas utrymme för oss alla oavsett bakgrund. För att detta skall lyckas krävs det kraftsamlingar och uppoffringar från oss alla, tillsammans kommer man långt.

Hör gärna av Dig angående kommunala frågor till mig.

E-post: daniel.pettersson@hudiksvall.se

Granskad/uppdaterad den 12 oktober 2012