Trängsel på restauranger eller caféer?

Du som gäst på restauranger och caféer ska inte behöva utsättas för trängsel och därmed en ökad risk att smittas av Covid-19. Ansvaret att trängsel inte uppstår har den som driver verksamheten.

Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra. Det gäller både inne i lokalen men också i anslutning till den.

Från den 3 november 2020 gäller ändringar i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen. Ändringarna innebär bl.a. följande:

 • Minst 1 meters avstånd mellan sällskap gäller, även om bord avskärmats med t.ex. plexiglas, skärmvägg, draperier eller liknande.
 • Det får vara max 8 personer vid samma bord, om sällskapet är större till antalet måste sällskapet delas upp vid olika bord.
 • Besökare ska ha möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten och/eller erbjudas handsprit.
 • Det ska finnas information till besökarna om hur de kan minska risken för smittspridning.
 • Gästerna får endast äta och dricka sittandes. Gäster får hämta mat vid en disk eller en buffé om det kan ske utan trängsel och med minst 1 meters avstånd till andra,

Den senaste informationen om detta hittar du på:

Alla gäster måste ta sitt ansvar för att inte orsaka trängsel. Personalen har också rätt till en säker arbetsmiljö ur smittskyddssynpunkt. Det är en förutsättning för att restauranger och caféer kan hållas öppna.

Klagomål på upplevd trängsel kan lämnas via formuläret nedan.


Har du själv varit där som gäst? * (obligatorisk)
Har du själv varit där som gäst?

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig!
Skriv ut

Kontakt

 • Norrhälsinge miljökontor

  miljokontoret@hudiksvall.se

  0650-190 00

  Håstaängsvägen 3, Hudiksvall

  Vår telefontid till handläggare är kontorstid vardagar. Vår telefontid till administratörer är vardagar mellan 10-12. Om du vill besöka oss vill vi att du bokar tid, så att rätt person finns på plats för att hjälpa dig.

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050