• Start
  • » Algblomning efter Hudiksvalls kust
ut över havet

Algblomning efter Hudiksvalls kust

Publicerad den 03 oktober 2019

Det råder algblomning efter Hudiksvalls kust. Kommunen har rapporterat detta till Informationscentralen för bottniska viken (Icbv).

- Vi har fått in en del samtal om algblomningar från medborgare som har funderingar kring det som de ser i vattnet, säger Chatrin Molin Miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Norrhälsinge miljökontor.

Är det farligt?

En av blomningarna har enligt Icbv provtagits och har efter analys visat sig bestå av toxiska cyanobakterier. Informationscentralen har därför gått ut med en rekommendation att undviks kontakt med vattnet och ansamlingar på stränderna.

- Algblomningen kan vara mycket giftig och till och med orsaka dödfall hos framförallt hundar. Det är därför särskilt viktigt att hålla husdjur borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet. Nu är det ganska kallt i vattnet och inte så vanligt att man badar men man ska också undvika att låta barn bada på platser med algblomning då de kan få i sig algerna genom kallsupar och då bli allvarligt sjuka, säger Chatrin Molin.

Läs mer

Har du frågor?

Om du har frågor kan du kontakta Informationscentralen för Bottniska viken

Du kan också kontakta Norrhälsinge miljökontor

Tyck till om sidan

Skicka en kommentar till innehållsansvarig!
Skriv ut

Hudiksvall ska bli Sveriges bästa kommun att leva och verka i – med 50 000 invånare i kommunen varav 25 000 i staden år 2050