Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Klass 2-varning uppdaterad information kl 11.30

Uppdaterad information 11.30

Från flera håll i kommunen rapporteras att väderläget och trafiksituationen försämrats under förmiddagen. Problemet är att de flesta hunnit byta till sommardäck.Under gårdagskvällen pågick ett intensivt arbete med att byta till vinterdäck på ett antal av hemtjänstens bilar och däckbyten fortsätter under dagen, bland annat för att trygga skolskjutsarna. Vinterdäcken kommer att sitta på tills vi känner oss trygga med att våren är här för att stanna!

Skolorna är öppna som vanligt idag men planerade resor till exempelvis badhus har ställts in.

Bedömningen är att eftermiddagens skolskjutsar ska fungera enligt plan men på grund av väderläget kan det bli förseningar.

Under förmiddagen gled en skolbuss med elever från Edsta skola av vägen i samband med att bussen väjde för en mötande bil. Lyckligtvis blev ingen skadad. Vårdnadshavarna är informerade.

Hemtjänsten rapporterar att än så länge är läget under kontroll. Man har bokat om besök som kan vänta.

Uppdaterad information kl 10.30

Som alltid när SMHI går ut med klass 2-varning aktiveras kommunens krisledningsgrupp. Där ingår representanter för bland annat äldreomsorg, skola, säkerhet och beredskap, tekniska förvaltningen och kommunikation.

Fokus har under tidig morgon och förmiddag legat på att hemtjänst och skola ska fungera så bra som omständigheterna tillåter.

Uppdaterad information kl 9.40

Snön och vinden tilltar nu och läget ute på vägarna börjar bli besvärligt. Stanna hemma om du kan och ta det försiktigt om du måste ut på vägarna!

Uppdaterad information kl 8

Aktörer från kommunen och räddningstjänst samlades på tisdagsmorgonen för en avstämning av läget.

- Det har varit lugnt i natt, vi har inte haft några olyckor eller stormskador. Vi har samlats nu på morgonen och stämt av läget med berörda verksamheter. Vi är fortfarande i beredskap och stämmer av läget löpande, säger Pär Mossnelid Norrhälsinge räddningstjänst.

Utfärdad klass 2-varning

SMHI har utfärdade under måndagen en klass 2-varning för Gävleborgs läns kustland på grund av stora snömängder.

Från måndag kväll väntas snöfall som intensifieras och fram till tisdag förmiddag kan ge 10-30 cm snö, mest snö i den mellersta delen. I söder delvis blötsnö. Detta i kombination med frisk nordostlig vind. Medför stora trafikproblem. Kan vid temperaturer nära noll grader ge störningar i el- och teleförsörjningen.

Så ta det försiktigt om du absolut måste ut i trafiken! Och har du hunnit byta till sommardäck bör du överväga om du kan lämna bilen hemma.