Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Utbildningskontrakt hjälper ungdomar att klara gymnasiekompetens

Utbildningskontrakt är en överenskommelse mellan ungdom, Arbetsförmedlingen och hemkommunen för att kunna läsa in gymnasiet på komvux eller på folkhögskolan, studierna med jobb, praktik eller andra arbetsmarknadspolitiska program på deltid.

För ungdomar som hoppat av gymnasiet eller som aldrig påbörjade sina gymnasiestudier och som är:

  • inskriven på Arbetsförmedlingen
  • är 20−24 år
  • saknar fullständig gymnasieutbildning
  • inte deltar i etableringsuppdraget
  • bor i en kommun där det finns en överenskommelse om samverkan mellan Arbetsförmedlingen och kommunen

Ersättning ges från Centrala Studiemedelsnämnden CSN vid studier på minst 50 % samt lön eller aktivitetsersättning vid kombinerat arbete eller praktik. Du kan ha ett utbildningskontrakt tills du fyller 25 år eller tills du är klar med din gymnasieutbildning.

”Personligen har utbildningskontrakt gjort det möjligt för mig att studera
klart gymnasiet”

Louise Söderberg 22 år Läser in gymnasieexamen via UBK på heltid. Har läst klart grund via UBK och har nu börjat gymnasiekurser. Planeras vara klar 2020. Hennes dröm är att bli Psykolog, socionom eller gymnasielärare i samhällsvetenskap. Hon vill arbeta med att hjälpa människor.

”Utbildningskontrakt är bra för mig, det har hjälpt mig, så att jag kan göra klart mina studier och få en gymnasiekompetens. Jag har möjlighet att hålla på i min egen takt och då tror jag att jag kommer att lyckas!"

Johanna Ström 22 år läser in gymnasiekompetens på heltid via UBK. Började hösten 2016 och planeras avsluta våren 2018. Har dröm om att bli barnmorska, men kommer nog att arbeta ett tag innan.

Johannes Strid 22- år, har läst in gymnasiebehörigheten med start 2015 och avslut mars-17, Läste på heltid.

”Trainee funkar hur bra som helst, är supernöjd med upplägget och med den dubbla ersättningen från CSN. ”6057: -ner i en 20 årings ficka är hur bra som helst” säger Johannes."