Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Farliga utsläpp minskar om du tänder brasan i toppen!

Nu när vinterkylan är på gång börjar många elda i sina kaminer och spisar för att få lite extra värme. Det många inte tänker på är dock att vedeldning gör att hälsofarlig rök kan spridas i bostadsområden. Hur stora utsläppen blir beror mycket på sättet man eldar. Därför sprider Hudiksvalls kommun nu information om hur man kan elda på ett sätt som minskar utsläppen.

När ved brinner bildas sotpartiklar och kolväten som är hälsofarliga att andas in. Dessa föroreningar kan i värsta fall leta sig in i lungor och blodkärl och orsaka hjärt- och kärlsjukdomar, luftvägsrelaterade sjukdomar och cancer. Det är framförallt i tätbebyggda områden där många eldar som vedeldning orsakar dålig luftkvalitet.

För att minska utsläppen från vedeldning sprider nu Hudiksvalls kommun nya råd för vedeldning riktade till hushåll. Råden har tagits fram av Naturvårdsverket och Energimyndigheten och landets samtliga kommuner har erbjudits att sprida råden. Runt 80 kommuner har nappat på det, däribland vår kommun.

- Eldningsbeteendet spelar roll för hur mycket luftföroreningar vedeldningen orsakar. Därför vill vi nå ut med råd som minimerar utsläppen, till de som eldar med ved i kommunen, säger Fredrik Juhlin, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Norrhälsinge miljökontor.

Råden utgår från senaste rönen från förbränningsforskare, sotare och kamintillverkare och kommuniceras ut via en enkel broschyr som nu skickas ut till många vedeldande hushåll runtom i landet samt en via en film och en webbsida. I vår kommun kommer informationen delas ut i samband med sotning.

- Viktiga saker att tänka på är att ha lagom torr ved, god lufttillförsel och ser till att stapla brasan luftigt. Och en sak många inte vet om är att bäst förbränning och inte minst föroreningar blir det om man tänder brasan i toppen, säger Fredrik Juhlin.

Om du har frågor kring kampanjen eller vedeldning i allmänhet är du välkommen att kontakta Norrhälsinge miljökontor, 0650-193 32 eller miljokontoret@hudiksvall.se