Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Skolkök deltar i SkolmatsGastro

Iggesunds skola med förstärkning från skolköket Skolbyn är ett av flera lag i en nationell tävlig som heter SkolmatsGastro, SM i Skolmat. Den arrangeras av Lantmännen med syftet att inspirera till ännu bättre skolmat och höja statusen för landets skolkockar. Tävlingen går av stapeln för sjätte gången och finalerna sker i de tävlandes egna skolkök.

- Det är en stor tävling som arrangeras för sjätte året i rad och vi i Iggesund ställer i år upp med ett lag. Det är jag, Marlene Gerdin från Iggesunds skolkök och Therese Persson från Skolbyn skolkök. Vi vill visa att skolmaten inte är som många tror. Vi vill göra det bästa för våra elever, de har ett tufft jobb i skolan, säger Pierre Liljeroos som är köksansvarig på Iggesunds skola.

Så här går tävlingen till:

  • Bilda ett lag med tre kockar från kommunens skolrestauranger.
  • Komponera en varmrätt, en vegetarisk rätt och en soppa, inklusive tillbehör som passar till alla tre rätterna (sallad, bröd, matfett och dryck). Ange vilken ålder rätterna är anpassade till.
  • Snittkostnaden per måltid (per rätt) får inte överstiga 12 kr inklusive tillbehör och dryck.
  • Varje rätt ska innehålla minst en produkt från något av Lantmännens varumärken: Kungsörnen, AXA, GoGreen, FinnCrisp eller Nord Mills.
  • Fotografera rätterna.
  • Gör näringsberäkning och priskalkyl på era tre tävlingsrätter.
  • Kopiera matsedeln från lagledarens skola för v. 36–38, 2017.
  • Beskriv hur lagledarens skolrestaurang jobbar med hållbarhet och ge exempel på hur arbetet görs.

Fem skolkocksteam går till final och får tillaga sina insända recept praktiskt som ordinarie lunch i lagledarens skolkök. En jury, som består av fem personer, kommer att vara närvarande. Förutom att bedöma maten som lagats på plats kommer juryn bl a väga in hur de upplever skolmatsalen, hygien i köket samt hur ni arbetar med hållbarhet och svinn.