Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Inget krångel med soptunnan

Nu är över 10 000 hushåll i Hudiksvalls kommun igång och sortera matavfall. Vi får in 20 ton matavfall i veckan! Det går bra för de allra flesta men några har hört av sig om att bruna påsar frusit fast i soptunnan.

Det är inte kul om det är sopor kvar i soptunnan fast sopbilen tömt. För att slippa krångel är tipset att hålla matavfallet så torrt det går redan i köket.

  • Låt matavfallet ligga i slasken och torka till.
  • Ett durkslag eller en sil funkar bra om du vill hälla bort soppa eller såsig mat.
  • Låt kaffefiltret stå kvar i kaffekokaren och torka tills nästa gång du kokar kaffe (om det inte dröjer flera veckor så klart).
  • Torrskala lök, potatis, morötter och annat rakt ner i påsen.
  • Lägg alltid använda servetter och hushållspapper i påsen så suger de upp vätska.
  • Häll bort gammal yoghurt, slät soppa och annat rinnande i slasken.

Om du har extra blött matavfall nån gång så kan du ta dubbla påsar. Eller lägg en bit äggkartong eller tidningspapper i botten.

Byt påse ofta. En bra vana är att vika ner kanten på påsen när du ställer den i påshållaren. På så vis signalerar den att det är dags att byta påse.

Ett sätt att se om soporna lossnar inför tömningsdagen är att skaka på kärlet. I smällkalla vintern ställer en del ut papperspåsen en stund så att den fryser till innan de lägger den i soptunnan. En del ställer den lite försiktigt i mitten av tunnan för att den ska frysa till innan nästa påse kommer.

Det är som tidigare fastighetsägaren som ska se till att avfallet går att hämta. Det innebär till exempel att du ställer fram tunnorna till en viss dag, skottar och sandar för sopbilen och lossar eventuella påsar som frusit fast. Chauffören som tömmer flera hundra tunnor varje dag ser inte om det är kvar sopor i ditt kärl.

Om det är kvar påsar i tunnan fast sopbilen tömt kan du låta dem ligga kvar två veckor till. Eftersom det är kallt ute funkar det. Ta en spade och hacka loss dem när det är dags för nästa tömning.

De bruna kärlen är på 140 liter. För villor får det oftast plats ytterligare två veckors matavfall i tunnan så att det går bra att fylla på fram till nästa tömning.

Läs mer om matavfall: www.hudiksvall.se/matavfall Länk till annan webbplats.
Läs mer om krångligheter: https://www.hudiksvall.se/4.773639b215c8657f2a4bd7c4.html Länk till annan webbplats.