Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Köp frukt i en papperspåse för matavfall

Nu kan du köpa frukt i en papperspåse för matavfall på Stora COOP i Hudiksvall. När du kommer hem använder du samma påse till matavfallet i den bruna tunnan. På så vis undviker du plast. Det är riktigt bra för miljön!

- Plast är ett hot mot miljön och det är härligt att kommunen och butiken samarbetar för att plastbanta. Vi hoppas att fler kommuner och butiker hakar på och då handlar det om stora mängder plast, säger Eva B Nilsson, projektledare, Hudiksvalls kommun.

- Det var en kund hos oss som kom med idén från början och vi är stolta att vi är först i Sverige med påsar för matavfall i våra fruktdiskar, säger Johannes Fridell, butikschef, Stora COOP Hudiksvall.

Kunderna på COOP i Hudiksvall är först i Sverige med att bära hem frukt och grönt i en påse för matavfall. Det ett miljösmart nytt samarbete mellan Hudiksvalls kommun och Stora COOP Hudiksvall som ger denna möjlighet. Om allt med papperspåsarna går bra så bjuds alla matbutiker i kommunen in på samma vis.

Kunder säger spontant att det känns skönt att slippa plastpåsarna. Butiker är intresserade av att arbeta mer miljömässigt.

Det bästa är att inte skapa avfall alls. Men mat du köper i butik behöver du bära hem i något. En del bär hem frukt i egna tyg- eller nätpåsar och det är glädjande en växande trend. Tyvärr är det vanligaste att man tar en engångs plastpåse och stoppar frukten i.

Fakta

Hudiksvalls Kommun och Stora COOP Hudiksvall hade ett projekt tillsammans med Avfall Sverige 2018 för att testa påsar för matavfall i fruktdisken. I rapporten redovisar vi att det funkar bra att först använda kommunens papperspåse som fruktpåse och sedan till matavfallet. Det minskar mängden plast i samhället.

Fler än 230 kommuner sorterar matavfall och 80 % av dem använder papperspåse. Matvarubutiker erbjuder plastpåsar till frukt. Senaste åren har en del butiker kompletterat med papperspåsar.