Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Ingen vill ha plast på åkrar

I stickprovet på sopor i Hudiksvall ser vi att det är 98 % matavfall i de bruna påsarna för matavfall. Det är bra sorterat! Det som hamnar fel i bruna tunnan är till exempel plastpåsar (varav en del marknadsförs som komposterbara) och plastburkar med mat kvar i, som mjukost eller leverpastej. Tyvärr ligger det också en hel del matavfall kvar i soppåsen (restavfallet) som borde sorterats i den bruna tunnan.

- I stickprovet ser vi att det fortfarande finns plast i de bruna tunnorna, men matavfallet blir fordonsgas och gödsel på åkrar och ingen vill ha plast på åkrar, säger Eva B Nilsson, projektledare och kommunikatör, Tekniska förvaltningen Hudiksvalls kommun.

För att få ha en brun tunna måste man klara av att sortera bra. Sopbilarna har kameror i inkastet och registrerar i ett kundsystem. Om det är fel sorterat i bruna tunnan får kunden ett brev och om det händer flera gånger blir det en avgift. Om sorteringen sedan ändå inte fungerar tas den bruna tunnan in.

I stickprovet på sopor i Hudiksvall ser vi också att det slängs en hel del mat i soppåsen (restavfallet). 75 % av matavfallet från villor hamnar rätt i bruna tunnan och i flerbostadshus slängs hälften av matavfallet rätt. Men allt matavfallet ska i bruna papperspåsar så att det får bli fordonsgas och gödsel. Självklart är det bästa att äta upp maten! Hur tar du koll på innehållet i kyl och frys? Fotar du med mobilen innan du ska handla mat?

Att sortera förpackningar till återvinning är miljösmart och ekonomiskt. En tredjedel av soppåsen består tyvärr av förpackningar. Som man faktiskt betalar transport och behandling för i onödan. Återvinningen är redan betald via butiken när det sorteras till återvinning.

Några glödlampor, nagellack, mobiler, laddare och tändare hade också hamnat fel. Trasiga elprylar och farligt avfall behöver en egen låda i hemmet så att det kan mellanlanda innan det tas till återvinningscentralen.

De som sorterar fullt ut får inte mycket i soppåsen. Det som hör hemma i soppåsen är till exempel kattsand, blöjor, bindor, disktrasor, snus, hårtussar och dammsugarpåsar. I plockanalysen samlades sopor i den gröna och bruna tunnan från över 200 villor och 20 hyreshus i Hudiksvall in och sorterades för hand.