Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Plugga till lärare och arbeta med lön – under hela studietiden

Utbilda dig till lärare samtidigt som du undervisar i skolan och får lön – under hela studietiden. Det är en satsning som Hudiksvalls kommun nu gör tillsammans med både Högskolan i Gävle och Mittuniversitetet för att få fler att söka sig till lärarutbildningen.

Bristen på behöriga lärare är stor i hela landet och Hudiksvalls kommun är inget undantag. För att få fler att utbilda sig till lärare erbjuder vi nu möjligheten, i samarbete med ett antal andra kommuner i Gävleborg, Västernorrland och Jämtlands län att kombinera studier med arbete. Möjligheten finns för de som läser grundlärarutbildning med inriktning mot årkurs 4-6 i NO och teknik vid Mittuniversitetet samt ämneslärarprogrammet med inriktning mot årskurs 7-9 i matematik och teknik på Högskolan i Gävle.

Starkare profession

Genom att erbjuda den här möjligheten stärks professionen på våra blivande lärare då de studerar samtidigt som de kombinerar det med att jobba i skolan. Teori och praktik kombineras under hela studietiden vilket gör att man som lärarstudent får möjlighet att växa in i rollen och få stöd av erfarna lärarkollegor.

Nå nya målgrupper

Idag har vi många duktiga lärare på våra skolor men som inte har behörighet. Det gör att Hudiksvalls kommun enligt lag inte få ge dem en tillsvidareanställning och obehöriga lärare får heller inte sätta betyg.

- Dessa lärare vill vi ju gärna ha kvar i våra skolor och de har visat intresse för att jobba hos oss, så jag hoppas att flera av dem söker den här möjligheten, säger Ulf Carlsson, verksamhetschef för grund- och grundsärskolan i Hudiksvalls kommun.

Förhoppningen är också att satsningen ska locka fler och nya målgrupper att söka sig till lärarutbildningarna.

- Ibland kan det vara en tröskel att plugga vidare för att man bland annat ska finansiera det på något sätt. Det här är ett sätt att sänka den tröskeln och locka fler till yrket, fortsätter Ulf Carlsson.

Undersöker möjlighet att plugga på hemmaplan

För att sänka tröskeln ytterligare till att studera vidare undersöker Hudiksvalls kommun nu om det finns möjlighet för de studerande att kunna studera på hemmaplan genom Cul (Centrum för utveckling och lärande).

- Har du exempelvis familj kan det vara svårt att få ihop livspusslet om du ska åka till Gävle eller Sundsvall för att plugga. Kan vi ordna så att de kan vara på Cul i Hudiksvall så sänker vi tröskeln ytterligare, det vore ett bra komplement. Dessutom kan närliggande kommuner som inte har en egen vuxenutbildning använda sig av Cul. Vi vet inte i dagsläget om den möjligheten kommer att finnas men vi jobbar för att kunna lösa det, avslutar Ulf Carlsson.

Vill du veta mer?

Tipsa gärna!

Känner du någon som kanske vore intresserad av det här? Tipsa gärna hen!