Hyllagalan

Årets Återvinnare 2019

Nu ska Årets Återvinnare utses och lyftas lite extra. Det är någon av alla oss invånare som inspirerar till miljösmart konsumtion och ordnar så att andra också kan bidra till en hållbar utveckling. Den som höjer kunskapen och ger glada tillrop för att förstärka goda beteenden inom avfall, återbruk och återvinning. Det är toppen när vi alla hjälps åt och gör det lilla extra för att jordklotets resurser ska räcka till alla. Klart att det spelar roll vad du som person gör för miljön varje dag för tillsammans är vi många som väljer att göra framtiden ljus. Bra jobbat!

De fyra finalisterna som Årets Återvinnare 2019 är:

  • Susann Payne, grundare av Facebook gruppen Sälj och Köp hur du vill i Hudiksvall
  • Johannes Fridell, butikschef Stora COOP Hudiksvall
  • Katarina Niemi kostchef, Hudiksvalls kommun
  • Ida Danielsson projektledare, Sportbiblioteket

Inspireras av de fyra finalisterna:

  • Susann Payne är finalist som Årets Återvinnare 2019. Hon är grundare och en av tre admin för gruppen Sälj och köp hur du vill i Hudiksvall på Facebook. Gruppen har över 18 000 medlemmar! Utan eget vinstintresse och med engagemang skapar Susann möjlighet för många invånare att återbruka mer. Att ge saker, kläder och möbler ett längre liv gör att vi tar mindre jungfrulig råvara från jordklotet, lägger mindre energi på att förädla, tillverka och transportera. Att återbruka allt från mobiler till hallmöbler gör att jordklotet räcker längre. Det är riktigt bra!
  • Johannes Fridell är finalist som Årets Återvinnare 2019. Han tog initiativ till att använda påsar för matavfall i fruktdiskarna i sin COOP butik. Han lyssnar på sina kunder och vågar ta beslut för att minska mängden plast. Genom att testa ett nytt samarbete kan hans kunder enklare bidra till en ljusare framtid. Att våga fråga och testa nya arbetssätt för miljöns skull är riktigt bra. Det behövs modiga människor i vardagen.
  • Ida Danielsson är finalist som Årets Återvinnare 2019. Hon jobbar för att förankra Sportbibliotekets erbjudande i samhället. På Sportbiblioteket kan vuxna och barn låna sportprylar helt gratis. Hon skapar möjlighet för återbruk av allt från skridskor till fotbollar som kommer in på återvinningscentralen. Det räddar världen genom att invånare slipper köpa, förvara, sköta om och slutligen kasta bort sportutrustning. Det är riktigt bra för miljön att dela på saker!
  • Katarina Niemi är finalist som Årets Återvinnare 2019. Hon leder arbetet i kommunens alla kök på ett proaktivt miljömässigt bra sätt. Hon involverar medarbetarna i miljöarbetet så att de kunniga och stolta kan ta det vidare med dem av oss som äter maten. Katarina implementerade sorteringen av matavfall i positiv anda och med självklarhet. Och viktigast av allt lyfter hon ständigt arbetet för att minska mängden mat som slängs. Det räddar världen genom att vi tar mindre råvara från jordklotet, lägger mindre energi på att laga till och transportera mat och matavfall. Länge leve fester på rester! Det är riktigt bra för miljön att äta upp mat som vi köper och lagar till.

Avfallsavdelningen Hudiksvalls kommun är prisvärd och Årets Återvinnare utses på Hylla Galan den 10 maj, 2019. Läs mer om Hylla Galan på