Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Personal håller en boende i handen.

Helenedals vård- och omsorgsboende har blivit stjärnmärkt

- Det här jättekul för oss! Detta innebär att vår kommun ligger i framkant inom detta område. Det är endast 15 boende i hela Sverige som hittills har denna certifiering. Vi känner oss väldigt stolta, säger Ing-Britt Madsen, verksamhetschef inom äldreomsorgen.

Vad är en stjärnmärkning?

Stjärnmärkning har till syfte att ge personalen grundläggande kunskap om demenssjukdomar och verktyg för att arbeta personcentrerat, något som har högsta prioritet i Socialstyrelsens nationella riktlinjer.

- Vår personal har gått en omfattande utbildning. Det har lett till att vi arbetar mer personcentrerat. Allt utgår i från individen. Det ökar kvalitén i den vård vi erbjuder. De mår bättre, den totala livskvalitén och tryggheten förstärks både för våra kunder och deras anhöriga, säger Sandra Bengtsson som är enhetschef på Helenedals vård- och omsorgsboende.

Hur blir ett vård- och omsorgsboende stjärnmärkt?

Modellen har tagits fram av Svenskt Demenscentrum och innehåller fyra utbildningssteg som motsvarar fyra stjärnor.

För att genomföra Stjärnmärkt utbildningsmodell krävs tid och engagemang. När minst 80 procent av personalen genomfört de fyra utbildningsstegen och arbetsplatsen arbetar utifrån utbildningsmodellens intentioner tilldelas den diplomet Stjärnmärkt. Stjärnmärkningen omprövas varje år.