Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Nominerad till nationell återvinningsgala

Det var under 2018 som Hudiksvalls kommun tillsammans med Stora Coop Hudiksvall var först ut i landet med att erbjuda kunder att köpa frukt i en papperspåse för matavfall som sedan används till matavfallet i den bruna tunnan hemma. Ett sätt att minska på plasten. Nu är projektet och projektledaren på Hudiksvalls kommun, Eva B Nilsson en av tre finalister i kategorin Årets Cirkulära Initiativ vid Återvinningsgalan 2020.

– Det har fått en stor spridning i hela Sverige och det är såklart jätteroligt att vi är en av finalisterna. Tänk att få jobba åt en arbetsgivare där man får testa idéer och rädda världen på samma gång. Det kan ju inte bli bättre! säger Eva B Nilsson.

Ersätter inte plasten

Genom att butikernas kunder köper frukt i papperspåsar för matavfall som sen används hemma till just matavfall gör att man förlänger livslängden på en påse som redan används. Man tillverkar med andra ord inget nytt för att ersätta plasten.

– Det är ett enkelt exempel på att jobba mer cirkulärt. Påsen för matavfall finns redan och den är anpassad för att hålla för blött matavfall och fungera i certifierad gödsel på åkermark. Istället för att ta en ny fruktpåse och sedan göra sig av med den när man kommer hem så nyttjar man en påse som redan finns och som har ett uppdrag hemma, förklarar Eva.

Nästa steg

Eftersom det blev en sådan succé med att erbjuda kunder att köpa frukt i påsar för matavfall ska kommunen och Stora COOP testa att erbjuda påsar för matavfall även i bröddisken. Nästa steg är att minska mängden kassar framme vid kassorna.

– Jag har tipsat om att ställa ut papperslådor som varor levereras i, ute vid kassorna. Då kan kunderna ta en lagom stor låda att packa sina matvaror i. På så vis slipper man ta en kasse och förlänger livet på kartonger som redan finns. Vi får se hur det funkar, säger Eva hoppfullt.

Eva tipsar hur du kan göra skillnad

Visst spelar det roll vad du och jag gör i vardagen, både på jobbet och hemma. Vill du göra skillnad för miljön och framtiden? Här kommer tre tips:

Fika mer:

Flytande tvål och duschkräm innehåller mer kemikalier än hård tvål. Den hårda är ofta billigare. Så lägg pengarna på något annat istället, gott fika kanske?

Konsumera klokt:

Smink och nagellack som blir över ska lämnas in som farligt avfall på en återvinningscentral.

Mer tid till annat:

Välj så kort tvättprogram som möjligt för kläder som bara behöver fräschas upp. Tiden du får över? Den kan du lägga på något roligare!

Och du, ta bara en matsked (!) tvättmedel i tvättmedelsfacket, du behöver inte mer!

Nominering Årets Cirkulära Initiativ

Priset Årets Cirkulära Initiativ tilldelas en person/företag/verksamhet eller organisation som har presenterat någon form av initiativ på området cirkulär ekonomi. Det kan exempelvis vara en innovation, en affärsmodell eller teknik som stimulerar mer cirkulära flöden av material.

Om Återvinningsgalan

Återvinningsgalan arrangeras av tidningen Recycling. Den 30 januari på Berns i Stockholm uppmärksammas människor och företag inom återvinningsbranschen för att kora årets vinnare i åtta kategorier.