Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Hur funkar hemkarantän?

Är du en av dem som smittskyddsläkaren uppmanat att vara i hemkarantän för att du varit på Bromangymnasiet 9-12 mars?

Då är det jätteviktigt att du verkligen håller dig hemma i 14 dagar och bara träffar dem du bor med.

Be någon annan handla eller göra andra ärenden åt dig och se till att du inte är närmare andra än de du bor med än 2 meter. Däremot är det såklart inga problem att träffas online med kompisar, lärare och andra.

Du kan ta en promenad eller göra något som absolut inte kan vänta - om du kan vara helt säker på att inte vara närmare någon annan person än två meter och undvika folksamlingar.Om du har den minsta känsla av att ha några symptom på gång ska du inte gå ut.

De som du bor med kan jobba eller gå i skolan som vanligt. Men de ska stanna hemma om de är sjuka och vara uppmärksamma på symptom som feber, hosta, trötthet och ont i kroppen. Det gäller förresten alla så här i coronatider. Alla ska förstås också vara noga med att tvätta händerna och hosta och nysa i armvecket.

De flesta unga och friska personer blir inte särskilt sjuka av coronaviruset. Då är det bara att vänta på att bli frisk. Och stanna hemma två dagar efter det även om de 14 dagarna är över. Om du skulle bli så sjuk att du till exempel inte orkar vara uppe eller får svårt att andas ska du kontakta sjukvården genom att ringa 1177.

Vilka ska vara i hemkarantän?

Smittskyddsläkarens beslut gäller alla personer som varit på Bromangymnasiet någon gång under tiden 9-12 mars. Beslutet om hemkarantän gäller till och med 30 mars.

Vad händer om jag inte håller mig hemma?

Om du bryter mot den frivilliga hemkarantänen kan smittskyddsläkaren fatta beslut om att du ska sättas i karantän. Då kan polisen ingripa om du inte följer beslutet.

Påverkar regeringens rekommendation om distansundervisning hemkarantänen?

Regeringens rekommendationer är att alla gymnasieskolor, högskolor, yrkeshögskolor och andra lärosäten ska hålla undervisning via fjärr- och distansundervisning. Beslutet om hemkarantän gäller och innebär att alla som varit på Bromangymnasiet 9-12 mars ska hålla sig hemma i 14 dagar. Vad som händer efter dessa 14 dagar får vi återkomma till.

Har du frågor om coronaviruset?