Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Plugga till lärare och arbeta med lön – under hela studietiden

Utbilda dig till lärare samtidigt som du undervisar i skolan och får lön – under hela studietiden. Det är en satsning som Hudiksvalls kommun gör tillsammans med Högskolan i Gävle för att få fler att söka sig till lärarutbildningen.

Bristen på behöriga lärare är stor i hela landet och Hudiksvalls kommun är inget undantag. För att få fler att utbilda sig till lärare erbjuder vi nu möjligheten, i samarbete med ett antal andra kommuner i Gävleborgs län att kombinera studier med arbete. Möjligheten finns för de som läser ämneslärarprogrammet med inriktning mot årskurs 7-9 i matematik och teknik på Högskolan i Gävle.

Starkare profession

Genom att erbjuda den här möjligheten stärks professionen på våra blivande lärare då de studerar samtidigt som de kombinerar det med att jobba i skolan. Teori och praktik kombineras under hela studietiden vilket gör att man som lärarstudent får möjlighet att växa in i rollen och få stöd av erfarna lärarkollegor.

Nå nya målgrupper

Idag har vi många duktiga lärare på våra skolor men som inte har behörighet. Det gör att Hudiksvalls kommun enligt lag inte få ge dem en tillsvidareanställning och obehöriga lärare får heller inte sätta betyg.

– Dessa lärare vill vi gärna ha kvar i våra skolor och de har visat intresse för att jobba hos oss, så jag hoppas att flera av dem söker den här möjligheten, säger Ulf Carlsson, verksamhetschef för grund- och grundsärskolan i Hudiksvalls kommun.

Förhoppningen är också att satsningen ska locka fler och nya målgrupper att söka sig till lärarutbildningarna.

– Ibland kan det vara en tröskel att plugga vidare för att man bland annat ska finansiera det på något sätt. Det här är ett sätt att sänka den tröskeln och locka fler till yrket, fortsätter Ulf Carlsson.

Möjlighet att plugga på hemmaplan

För att sänka tröskeln ytterligare till att studera vidare är det möjligt för de studerande att studera på hemmaplan genom Cul (Centrum för utveckling och lärande).

– Har du exempelvis familj kan det vara svårt att få ihop livspusslet om du ska åka till Gävle för att plugga. Genom att ordna så att de kan vara på Cul i Hudiksvall så sänker vi tröskeln ytterligare. Dessutom kan närliggande kommuner som inte har en egen vuxenutbildning använda sig av Cul, avslutar Ulf Carlsson.

Vill du veta mer?

Läs mer om arbetsintegrerad lärarutbildning och hur det går till på vår sida.

Tipsa gärna!

Känner du någon som kanske vore intresserad av det här? Tipsa gärna hen!