Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Hudiksvalls kommun sticker ut i mängden – ingen brist på brandpersonal

Deltidsbrandmän-/kvinnor är en svårrekryterad yrkesgrupp på många håll i Sverige. Hudiksvalls kommun och Nordanstigs kommun som tillsammans har Norrhälsinge Räddningstjänst har inte varit något undantag – fram tills nu.

- Som det ser ut just nu har vi full bemanning på tjänsterna. Det har inte hänt under de fem senaste åren som jag varit här i alla fall, berättar Anders Zetterlund, chef på Norrhälsinge Räddningstjänst.

Fler slutade än nya som började

Tidigare brottades räddningstjänsten med att tio personer slutade varje år, och bara sex stycken anställdes. För att komma iordning med problemet såg Norrhälsinge Räddningstjänst över sin organisation och började jobba aktivt för att dels rekrytera flera, men framför allt få de befintliga att vilja stanna kvar.

- Vi har satsat på att renovera tre av våra deltidsstationer och gjort så att det ska finnas separata omklädningsrum för kvinnor och män. Det hade vi inte tidigare. Vi jobbar hårt för att utrustning, material och kläder ska vara uppdaterade så att det funkar bra i vardagen när man arbetar, säger Zetterlund.

Förutom de hårda faktorerna så är såklart god arbetsmiljö, kompetensutveckling och värderingar en viktig del i räddningstjänstens arbete för att rekrytera och behålla medarbetare.

- Vi är en mansdominerad bransch och det är något vi jobbar för att stävja. Vad vi har för kultur på våra stationer, hur vi möjliggör att fler känner sig välkomna och möjligheten att göra tester i lugn och ro innan själva testdagen är några exempel. Det gör att fler trivs hos oss, oavsett kvinna eller man, avslutar Anders Zetterlund, chef för Norrhälsinge Räddningstjänst.

Vad krävs för att bli deltidsbrandman/-kvinna?

  • Vara över 18 år, frisk, simkunnig och i god kondition
  • Ha körkort
  • Bostad och arbetsplats med möjlighet att ta sig till brandstationen inom 8 minuter
  • Tillsvidare anställning hos en arbetsgivare som godkänner att du har det här uppdraget parallellt

Har du vad som krävs och är intresserad av att bli deltidsbrandman/-kvinna?