Viktigt med ansvar vid skolavslutning och sommarens firanden

Nu måste vi hjälpas åt och ta ansvar för våra ungdomar! Sommar, sol och en massa saker att fira. Eller bara en stor lust att ses efter många tunga veckor när man inte träffat så mycket folk. Men den här sommaren är det inte som vanligt. Även om det börjar komma vissa positiva signaler är det inte över än.

- Vi har en tid med skolavslutningar framför oss. Jag vill i samband med det återigen förtydliga, ni som föräldrar, ni som studenter, följ dom här uppmaningarna och det som Folkhälsomyndigheten säger. Sedan har jag full förståelse för att det känns tråkigt men det är också en speciell tid nu, säger kommundirektör Bengt Friberg.

För att minska risken för smittspridningen ska elever och personal vara uppmärksamma på de symtom som kan förekomma vid covid-19, t.ex halsont, snuva, hosta och feber. Även vid lättare symtom ska man hålla sig hemma. Elever och personal ska liksom alla andra i samhället stanna hemma så länge man känner sig sjuk och man ska vara symtomfri i två dagar innan man träffar andra.

- Vi uppmanar till ansvar och föräldrarkontroll. Det är extra viktigt just nu att ni som föräldrar har koll på vart era barn är och vad dom gör, säger Johannes Persson som är kommunpolis. Vi måste sätta Corona i första rummet även om jag förstår att denna tid är förknippat med mycket annat och brukar vara en fantastisk tid för alla. Men nu måste vi ha Corona i fokus. Vi från Polisen kommer som alltid under skolavslutningshelgen finnas ute bland allmänheten. Vi kommer att sträva efter att hålla nere stora folksamlingar så mycket som möjlighet, men så klart inom lagens ramar.

Vi måste alla hjälpas åt

Vi som är vuxna måste ta ansvar och:

  • påminna våra ungdomar om allvaret
  • vara extra nyfikna på vad ungdomarna gör och var de träffas
  • förklara att alkohol kan leda till situationer som innebär risker och våld
  • fortsätta att vara goda förebilder och följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Vi vet att det inte är enkelt men vi vet att vi alla måste hjälpas åt och hålla i, hålla ut och hålla avstånd.