Självserviceöppet

Självserviceöppna bibliotek

Hudiksvalls bibliotek tar ett digitalt kliv och gör biblioteken i Delsbo och Iggesund självserviceöppna på dagar och tider då biblioteken annars brukar vara stängda.

Det är det statliga bidraget för Stärkta bibliotek som har gjort det möjligt att komplettera verksamheten med teknik för att besöka biblioteken även när det inte finns personal på plats.

- Det känns fantastiskt att vi lyckats ro hem det här statliga stödet till Hudiksvalls kommun så att en biblioteksverksamhet som redan är bra kan utvecklas och bli ännu bättre. Det kommer att leda till förbättrad service och tillgänglighet för Hudiksvalls medborgare, säger bibliotekschef Johan Anderung.

En målgrupp biblioteket hoppas nå ut till är föräldrar som vill besöka biblioteket tillsammans med sina barn när det passar dem. Även sommargäster och personer med oregelbundna arbetstider har tidigare varit hindrade av begränsade öppettider. Biblioteken behöver följa med sin samtid och bli mer tillgängliga när människor har möjlighet att besöka dem.

Alla har tillgång till bibliotekets digitala medier som e-böcker, e-ljudböcker, digital åtkomst till internationella tidningar och tidskrifter samt möjlighet att reservera och låna om medier via webb oavsett var i kommunen man bor. Nu förbättras även den fysiska tillgängligheten till bibliotekslokalen där man kan låna och lämna fysiska medier, låna dator med internet och skrivare samt använda wifi.

För att besöka ett självserviceöppet bibliotek behövs ett lånekort med pinkod som har registrerats med särskild behörighet för självserviceöppet. Det är möjligt för alla som har fyllt 18 år och som skriver på ett förbindelseavtal om vilka ordningsregler som gäller.

I det första steget blir Delsbo och Iggesunds bibliotek självserviceöppna under sommaren när de tidigare har haft stängt. Hudiksvalls bibliotek blir självserviceöppet under hösten. Obemannade öppettider blir till en början kl 8-20 måndag till söndag, ordinarie öppettider med personal är oförändrade.

- Alldeles i dagarna har vi fått besked om ännu mer statligt stöd så att vi sömlöst kan fortsätta utbyggnaden av självserviceöppet i övriga kommundelar. Det här är den mest genomgripande förbättringen av Hudiksvalls bibliotek på många år, avslutar bibliotekschef Johan Anderung.