Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Succé på sommarskola - rekordmånga som får hjälp

Under årets coronaanpassade sommarskola för kommunens åttor och nior så sökte 95 grundskoleelever, den högsta siffran sen kommunen började arrangera sommarskola. Sommarskolan håller till på Läroverket för andra året i rad. För att möta trycket så finns det 9 lärare och 10 lärarassistenter anställda för att hjälpa eleverna att klara sina mål. Lärarna har haft ett varsitt klassrum, medan assistenterna både jobbar med hela klasser och individuella elever.

Sommarskolan är som vanligt anpassad för att både hjälpa elever som behöver höja sina betyg för att komma in på gymnasiet, såväl som för elever som bara vill träna vidare och förbereda sig inför nästa läsår. Allt ser dock inte likadant ut som under ett vanligt år, coronapandemin har satt sina spår och fler klassrum, mindre klasser och mellanrum mellan bänkarna är en del av de åtgärder som tagits för att stoppa smittspridningen.

En elev från Ede skola som har varit på sommarskolan båda veckorna sa så här: ”det har varit jättebra för jag har kunnat jobba med det jag behöver, stämningen har varit bra och miljön trevlig. Jag har gjort så gott jag kan och fått den hjälp jag behöver”.

Även de dedikerade lärarassistenterna har upplevt sommarskolan som en bra arbetsplats. Gustav Bergshem, en av årets feriearbetare säger ”det är ett jätteroligt sommarjobb, välorganiserat och man har fått bra möjligheter att hjälpa eleverna med att utveckla deras kunskaper. Det har varit en jättebra balans i mängden lärare och lärarassistenter och elever vilket gjort att alla kunnat få den hjälp de behöver.” Han säger även att coronaanpassningen haft en positiv effekt på studiemiljön och att både lönen och känslan av att hjälpa en elev att nå sina mål är något som lockade honom till att söka detta feriearbete. Gustav feriearbetar för andra gången på sommarskolan.

”Med tanke på coronapandemin och de tiderna vi lever i så har eleverna och assistenterna varit jätteduktiga, de har skött det jättebra och anpassningen har fungerat fantastiskt” säger Pernilla Holtentjärn, en av lärarna.

För att summera så kan vi som jobbat tillsammans på årets sommarskola tveklöst säga att det gått väldigt bra, eleverna verkar nöjda och vi har både utmanats och inspirerats av en rolig och lärorik arbetsplats. Vi som jobbat på årets sommarskola lämnar skolan med en skön känsla av att på riktigt ha gjort skillnad för någon och samtidigt har vi lärt oss själva mycket i arbetet med eleverna. Vi tar med oss den eftertraktade känslan som infinner sig när en elev verkligen utmanat sina gränser och någon sina mål.

Ovanstående text är skriven av feriearbetare på Hudiksvalls kommuns sommarskola, genom Pontus Thorley och William Barret.