Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Panta ute i det fria på
återvinningscentralen i Hudiksvall

Från den 21 september, 2020 kan du panta ute i friska luften på återvinningscentralen på Ulvberget i Hudiksvall. Med nya Pantamera Express tömmer du hela säckar och kassar med pantburkar och PET-flaskor i samma fack. Snabbt och nästan kladdfritt.

- Nu slipper vi som pantar trängas inne. Jag är jätteglad att vi har nyheten att panta utomhus nu när vi ska hålla avstånd, säger Mats Strandell, chef för återvinningscentralen i Hudiksvalls kommun.

Med Pantamera Express som står utomhus på återvinningscentralen på Ulvberget pantar du snabbt hela säckar och kassar. Du väljer hur du vill få panten utbetald. Bankkonto, ClearOns betalcheckar som gäller i din mataffär – eller att skänka panten till välgörande ändamål. Nu går det till föreningen Städa Sverige som har samarbete med idrottsföreningar i Hudiksvalls kommun om att plocka skräp. Mottagaren varierar över tid. Nytt är att du också kan skänka pantpengar direkt till en förening. De föreningar som är anslutna till Pantamera går att välja.

Panta juice- och saftflaskor

Sverige är bäst i världen på att panta! 85 % av alla pantburkar och -flaskor kommer in men målet är 90 %. Kolla efter pantmärket på även juice- och saftflaskor. De kan också ha pant.

Välj kranvatten

I Sverige har vi ett av det bästa kranvattnet i världen. När du serverar vatten från kranen istället för att köpa vatten i flaskor i butik så undviker du mycket kostnader och transporter. Och du slipper panta flaskorna. Att undvika avfall och återvinning helt är miljösmart och bra för ekonomin. Det kallas att avfallsminimera.

Tillsammans är vi många som gör framtiden ljus.