Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Mobila biblioteket kör på en vindlande väg med ängar och skog runt om.

Årets mobila bibliotek 2020 finns i Hudiksvall

Varje år utser Svensk biblioteksförening Årets mobila bibliotek. I år går priset till Hudiksvall.

– Det är fantastiskt att bli uppmärksammad på det här viset, säger bibliotekschef Johan Anderung. Bibliotekspersonal kämpar ju dagligen i det tysta för att göra bra verksamhet och anpassa sig efter en förändrad omvärld. Att någon utanför den egna organisationen uppmärksammar och sätter strålkastarljus på ett bra arbete är såklart uppskattat och mycket roligt.

I juryns motivering står bland annat:

” Juryn har beslutat att tilldela utmärkelsen Årets mobila bibliotek 2020 till Hudiksvalls mobila bibliotek för sin genomtänkta verksamhet som är väl förankrad i samhället med ett flexibelt fordon som skapar möjligheter. Med ett fördjupat demokratiperspektiv fungerar det mobila biblioteket även som en resurs för samhällsinformation och samhällsservice utanför centralorten. Hållbarhet, tillgänglighet, digital delaktighet och likvärdighet är ledord för en verksamhet med många funktioner.”

– Till skillnad mot en traditionell bokbuss rymmer det Mobila biblioteket hela biblioteksverksamhetens bredd från böcker, tidskrifter och filmer till avancerad programverksamhet, säger Johan Anderung. Vi jobbar med demokratiutveckling på riktigt, genom att vi når ut till alla delar i kommunen, och till de som inte kan ta del av den övriga biblioteksverksamheten. Och i Hudiksvalls kommun bor 60 % av invånarna utanför staden. Det mobila biblioteket var en politisk motion från början, och det är ganska fint tycker jag, att det finns politiskt mod att göra en sådan investering. Hudiksvall är ju ingen stor kommun så det är en ganska stor sak att få till.

Utsidan signalerar demokrati, inkludering och framtidstro

Bussens utsida är folierad i ett konstverk av konstnären Samira Englund.

– Vi ville att fordonet skulle fungera som en fyr i landskapet; något visuellt tydligt som man omedelbart skulle känna igen, säger Johan Anderung. Det ska bland annat signalera demokrati, inkludering och framtidstro, och med bakgrund av de ledorden har Samira gjort en fri tolkning som både vi och besökarna tycker mycket om.

Pandemin har inte stoppat det mobila biblioteket, även om verksamheten förstås fått anpassats, berättar Johan Anderung.

– Bussen har varit ute och rullat som vanligt, men med anpassad verksamhet och en besökare i taget ombord. Som komplement har vi haft Boken kommer, där vi fick hjälp med utkörningen av badhuspersonalen under tiden badhusen höll stängt. Det är en av fördelarna med att arbeta i en relativt liten kommun; att det är lätt att få till sådana samarbeten.

Spännande samarbeten

Planerna är många för Mobila biblioteket.

– En av grundtankarna är att vi ska bygga upp mängder av samarbeten, både internt i kommunen och med andra intressanta aktörer i vår omvärld, säger Johan Anderung. Folkteatern Gävleborg har till exempel producerat en föreställning specialanpassad till det Mobila biblioteket. Andra samarbeten har resulterat i sagostunder, att vi fungerat som mobil röstningslokal och samlat in miljöfarligt avfall. Just nu planerar vi för att arbeta med dans och rörelsevisningar. Det finns ju egentligen inga gränser för vad man kan göra. Vi provar och utforskar och testar vad som är möjligt helt enkelt.