Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Årets stipendier för kultur och fritid.

Årets kulturstipendiat, årets fritidsstipendiat och årets hedersomnämnande är utsedda

På kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott den 30 november beslutades om stipendiater á 25 000 kr, samt årets hedersomnämnande.

Kulturstipendiet 2020

Kulturstipendiet 2020 tilldelas mästerslöjdaren Karin Lundholm.

Karin Lundholm är född 1939, uppväxt i Delsbo och numera bosatt i Iggesund. Som en av Sveriges främsta näverslöjdare kombinerar hon, sedan drygt femtio år, gamla tekniker med modern och kreativ formgivning.

Med detta stipendium vill Hudiksvalls kommun uppmärksamma ett stort kunnande som bidrar till att bevara och utveckla näverslöjden till kommande generationer.

Fritidsstipendiet 2020

Fritidsstipendiet 2020 delas mellan Bölans scoutkår och Katarina Ström, Iggesunds scoutkår.

Bölans scoutkår har under flera år varit en viktig verksamhet för unga i Lindefallet med omnejd. Många har fått möjligheten att utveckla sin nyfikenhet och kunskap i vår vackra natur. Dessutom uppmuntrar Bölans scoutkår till en aktiv fritid full av utmaningar genom sina lovaktiviteter.

Katarina Ström har, som ledare, i flera år hjälpt barn och unga till en aktiv fritid. Detta har lett till att barn fått lära sig elda, tälja och slå knopar i en tid där vårt friluftsliv ibland glömts bort. Hudiksvalls kommun vill med stipendiet uppmärksamma Katarinas engagemang med Iggesunds scoutkår och våra unga scouter.

Stipendiaterna kommer att uppmärksammas samband med nationaldagsfirandet 6 juni 2021.

Hedersomnämnande

Sune Ellström

Om spöken på vinden och troll bortom skogen om bollspel på ängen i kvälls-solens dis. Så mycket kan rymmas i rök som försvinner i rök ifrån nävern jag tänt i min spis.”

– Rökskyar, Sune E

Sune Ellström boende i Bjuråker gav, vid hög ålder, ut sin första barnbok Gris Sagan på eget förlag. Med humor, glädje och fantasi ville han berätta för dagens barn om livet i Dellenbygden förr i tiden.

Sune var en sagoberättare som med dikter och bildvävar visade att minnen och även tillsynes vardagliga händelser är en del av ett kulturarv som förenar oss och knyter samman generationer.

Med detta hedersomnämnande vill Hudiksvalls kommun uppmärksamma Sune Ellströms gärning.