Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Import

Symtomfria barn bör stanna hemma om någon i hushållet har covid-19

Även yngre barn och elever som bor tillsammans med någon som har covid-19 rekommenderas att stanna hemma, precis som äldre elever rekommenderas att göra. Folkhälsomyndigheten förändrar nu rekommendationerna så att personal inom skola och förskola ska kunna fokusera på det pedagogiska arbetet.

De nya förhållningsreglerna innebär att även symtomfria barn i för- och grundskola bör stanna hemma om någon i hushållet har konstaterad covid-19. Sedan tidigare gäller rekommendationen för äldre elever, som elever i gymnasieskolan.

Folkhälsomyndigheten betonar att bedömningen om barnens låga smittsamhet, att de generellt sett får milda symtom och att de inte är drivande i smittspridningen kvarstår. Personal i för- och grundskola har heller inte en högre risk att diagnostiseras med covid-19 än andra yrkesgrupper. Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan.

Vad gäller om någon i hushållet har covid-19?

Både vuxna och barn som bor med någon som har covid-19 ska stanna hemma i sju dagar och undvika att träffa andra. Det gäller även om du är utan symtom. Ansök om smittbärarpenning från Försäkringskassan om du inte har möjlighet att arbeta hemifrån.

Vad gäller om någon i hushållet har symtom?

Vuxna som har symptom ska ta prov och stanna hemma tills man fått provsvar. Övriga vuxna i hushållet som inte har symptom och barn som inte har symptom behöver inte vara hemma medan den som har symptom väntar på provsvar.

Vill du veta mer?