Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Säkra besök på vård- och omsorgsboenden

Folkhälsomyndigheten bedömer nu att den som bor på vård- och omsorgsboende för äldre två veckor efter den andra vaccindosen kan återgå till en lite mer normal tillvaro när det gäller kontakter med andra människor.

Den som är vaccinerad behöver alltså inte längre vara lika försiktig som innan i sitt eget hem. Det går till exempel bra att träffa symtomfria anhöriga och att komma dem fysiskt nära.

Men även om alla på våra boenden som önskat det nu är vaccinerade behöver alla – boende, besökare och personal – fortsätta agera för att skydda dem som inte är vaccinerade. Och även om man är vaccinerad kan man smittas av viruset, även om risken för allvarlig sjukdom är väsentligt lägre.

Utifrån de regionala rekommendationerna ska munskydd användas när det är svårt att hålla avstånd på minst 1,5 meter och man möts mer än 15 minuter. Detta gäller även besökare på vård- och omsorgsboenden.

Vad ska jag tänka på när jag besöker någon på vård- och omsorgsboende?

  • Boka tid för ditt besök (prata med personalen). Vi behöver begränsa så att inte för många kommer samtidigt annars kan det bli för trångt vilket ökar risken för smittspridning.
  • Stanna hemma om du har symtom, även om de är lindriga
  • Vi vill att max två personer kommer samtidigt på besök. Tänk på att även barn behöver hålla avstånd.
  • Tänk på att hålla avstånd samt att ha rena händer.
  • Använd munskydd (finns på boendet)
  • Om vädret tillåter och det fungerar praktiskt så träffas gärna utomhus, med avstånd
  • Om smittspridningen skulle ökar lokalt kan det bli aktuellt med lokala restriktioner och eventuell avrådan från besök.

Varför kan vi inte använda gemensamma utrymmen på avdelningen när vi besöker?

Här bor många sköra äldre och det är inte säkert att alla är vaccinerade. Vi måste hjälpas åt att skydda alla som bor här och därför ska besöken ske på de säkra mötesplatserna eller i din närståendes egna lägenhet.  

Får jag ta med min närstående på en promenad?

Ja, det är din närstående som bestämmer om hen vill följa med. Men tänk på att göra promenaden så säker som möjligt genom att till exempel undvik trängsel, hålla avstånd, använda munskydd och vara noga med handhygienen.

Får jag ta med fika?

Det är okej men det är viktigt att du håller avstånd och tänker på hygienen.

Kan jag hälsa på om det finns personer med symptom på boendet?

Om någon boende får symptom gör vi direkt olika åtgärder för att minska risken för smittspridning, bland annat inför vi så kallad kohortvård. Det gör vi alltid för säkerhets skull, även om symtomen sedan inte visar sig bero på covid-19. Även om man är vaccinerad kan man smittas av viruset, men risken för allvarlig sjukdom är väsentligt lägre.

Därför behöver du lyssna på personalen om de har speciella instruktioner. Om du och din närstående är symptomfria går det bra att använda vår säkra mötesplats med plexiglas som kommer att finnas inomhus eller träffas utomhus om vädret tillåter.