Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Mycket oroande smittspridningstrend i Hudiksvall

Nu vänder kurvorna neråt när det gäller smittspridningen i Gävleborgs län som helhet. Men för Hudiksvalls del går kurvorna åt motsatt håll.

-Smittspridningen ökar kraftigt sedan några veckor. Om vi inte lyckas bryta trenden kan vi hamna i samma läge som man haft i Gästrikland med extrema nivåer, säger kommundirektör Bengt Friberg.

Till skillnad mot tidigare är smittspridningen betydligt högre bland barn och unga. Kommunens krisledning följer läget noga tillsammans med lärandeförvaltningen och har beredskap för att fatta beslut om fjärrundervisning för klasser eller vädja till att föräldrar ska hålla sina barn hemma om det finns tendens till klustersmitta på förskoleavdelningar.

- Nu startar vi också i egen regi med antigentester, så kallade snabbtester, säger Bengt Friberg. Det ger oss ytterligare ett verktyg för att snabbt kunna bryta smittkedjor på till exempel en arbetsplats. Men det allra viktigaste är förstås det vi alla måste göra; tvätta händerna, hålla avstånd och stanna hemma vid minsta symptom.