Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Utsikt från över Hudiksvalls från kyrkans topp

Minskad smittspridning gör att regionala rekommendationer kan tas bort

Den 1 juni tas de regionala rekommendationerna bort och Gävleborg övergår till de nationella rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten. Det innebär lättnader i rekommendationer för vaccinerade, munskyddsanvändning samt utomhusmatcher och tävlingar för barn och unga.

– Den höga smittspridningen i länet gjorde att jag bedömde att vi i Gävleborg behövde vänta med att införa de nya rekommendationerna. Nu ser läget bättre ut och smittspridningen är på väg ner, men det gäller att vi fortsätter att följa rekommendationerna så att smittspridningen inte tar fart igen, säger smittskyddsläkare Shah Jalal.

Länet förbereder för öppning

I och med att smittspridningen i länet minskar väljer länets kommuner, i samråd med Region Gävleborg och Länsstyrelsen Gävleborg, att möjliggöra öppning av kommunala anläggningar.

Sedan slutet av förra året har det funnits en gemensam överenskommelse mellan länets kommuner, Länsstyrelsen Gävleborg och Region Gävleborg om att hålla vissa kommunala anläggningar stängda för icke nödvändig verksamhet. Undantag har funnits för bland annat barn- och ungdomsverksamhet. Från och med den 1 juni möjliggörs nu öppning av dessa anläggningar.

- Vi kommer nu att titta på i vilken takt och omfattning det är möjligt att öppna våra anläggningar. Det beror bland annat på de lokala förutsättningarna och gällande natonella restriktioner, säger kommundirektör Bengt Friberg.

Fortsätt att följa rekommendationer

Läget för vården i länet är fortfarande ansträngt trots att smittan går ner i de flesta av länets kommuner, även i Hudiksvall.

- Det är glädjande att smittspridningen minskar men det är alldeles för tidigt att blåsa faran över. Det är väldigt viktigt att alla fortsätter att följa Folkhälsomyndigheten rekommendationer, säger kommunchef Bengt Friberg.

Vill du veta mer?