Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Vi har sett en viss ökning på smittspridningen, trots en låg nivå

Pandemiläget de senaste veckorna har varit att vi har sett en viss ökning på smittspridningen. I landet, i regionen och här i Hudiksvall. Fortfarande är det inte ett sådant dramatisk läge här i Gävleborg och inte heller här i Hudiksvall utan fortfarande en ganska låg nivå.

- Vi kan dock konstatera att det är ökande och det är ju det som är oroande. Nationellt kan man se att vissa områden, där har det dragit iväg ganska rejält. I storstadsområdena och på Gotland till exempel. Tittar vi ut över Europa så ligger ju Sverige fortfarande relativt lågt jämfört med många andra länder framför allt i syd Europa. Men det är ökande tal överallt och i vissa länder har man återinfört begränsningar, säger kommundirektör Bengt Friberg.

Inga ytterligare lättnader

Här i Sverige så har Folkhälsomyndigheten valt att inte ta ytterligare lättnader just nu utan man fortsätter och håller på de restriktioner som man har haft nu en månad ungefär.

- För vår del så kommer vi att fortsätta med de kommunala begränsningarna som vi nu har haft, med uppmaning till distansarbete där det så är lämpligt. Det kommer vi att hålla kvar med åtminstonde under september, säger Bengt Friberg.

Vi ser en ökning

Vi kan konstatera att, i samband med att skolorna startade och även att folk kommit tillbaka från semester så har det ökat. Vi har märkt det. Även om det som sagt var inte är så höga tal. Än.

- Om vi jämför med hur det drog iväg i våg 1, våg 2 och våg 3. Så såg man att det var en snabb ökning i de större storstadsområdena. Sedan kunde man konstatera 5, 6, 7 veckor efteråt - då kom trycket hos oss. Det gäller att hålla i och hålla ut med handhygien, försöka orka att begränsa de personer man umgås med för nära, säger Bengt Friberg.