Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Webbsändning: 25 år med Glada Hudik-teatern

Glada Hudik-teatern är en teatergrupp där utvecklingsstörda och normalstörda skådespelare agerar sida vid sida. I år firar vi att Glada Hudik-teatern fyller 25 år! Och det gör vi bland annat med den här webbsändningen där spännande människor som på olika sätt varit med på resan medverkar.

- Vårt uppdrag är att förändra hela världens sätt att tänka, se och förhålla sig till utvecklingsstörda, säger Pär Johansson som är verksamhetsledare. Glada Hudik-teatern är mer än bara en teater. Vi tror på att olikheter utvecklar samhället och att mötet är grunden till all integration. De samhällen som tillåter olikheter och tar vara på alla resurser är de som blir mest produktiva.

Hur började det för 25 år sedan?

Vi beger oss tillbaka till 1996. Då får Pär Johansson jobb på det kommunala dagcentret i Hudiksvall och det dröjer inte länge innan tanken på teater börjar ta form i hans huvud. Nog borde de funktionshindrade få använda sin kreativa energi till något vettigare än att lära sig knyta skorna? Varför lära sig något som man inte kan istället för att utveckla det man redan är bra på? Och dessutom hade ju Pär själv alltid drömt om att få spela teater. Så han knackade på hos chefen.

- Vi kör! sa Sören Löfqvist som var Pär Johanssons chef på den tiden. Och en modig man, för det här var ju ingenting som någon tidigare gjort, i synnerhet inte i kommunal verksamhet.

Lasse Bengtsson, pionjär för morgon-TV kom i kontakt med Glada Hudik-teatern genom en notis i lokalpressen och for upp till Hudiksvall med en fotograf för att göra reportage.

- Det var någon av de första föreställningarna, tidigt 2000-tal. Jag kände direkt att det här är något speciellt! Och jag slogs av skådespelarnas glädje. Ett roligt minne med Toralf var när jag intervjuade honom i morgonsoffan och han sa "Det här med publik, det borde du prova nån gång!", säger Lasse Bengtsson.

Barn föds inte med fördomar

Och framtiden? Ett spännande projekt som kallas "Tillsammans" har precis startat på Västra skolan i Hudiksvall där elever från grundskolan och grundsärskolan möts i en gemensam teaterföreställning. Genom "Catwalk i skolan" får just nu 78 000 elever från 210 kommuner på ett naturligt sätt möta människors olikheter och lära sig att uppskatta dem. Och mycket mer är på gång Glada Hudik-teaterns fantastiska resa har bara börjat.