Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Ett barn får mat serverad i en skolmatsal

Idag firar vi Offentliga måltidens dag

Vi har fantastiska offentliga måltider i vårt land och likaså i Hudiksvalls kommun. Visste du att vi till exempel serverar ca 8750 måltider per dag till våra äldre, barn och unga, totalt 2 miljoner portioner per år? Vi lagar mat åt 13 äldreboenden, 18 skolor och 27 förskolor. Hur fantastiskt är inte det? Det vill vi såklart uppmärksamma i och med Offentliga måltidens dag, som går av stapeln idag.

- Vi har ett fantastiskt gäng av kockar och måltidspersonal som alla strävar efter att servera god, nyttig och vällagad mat till våra förskolor, skolor och äldreomsorg. Idag vill vi uppmärksamma det lite extra, säger Maria Udenius, enhetschef på Kostenheten.

Offentliga måltidens dag är instiftat av Måltidsakademien i syfte att lyfta offentliga måltidsverksamheter i hela landet och det viktiga och fantastiska arbete som görs dagligen i dessa verksamheter.

Solfrid Ramberg och Pierre Liljeroos är två av kommunens medarbetare som ser till så att våra barn, unga och äldre får näringsrika måltider.

Solfrid Ramberg, Kock på Solbågens förskola och Pierre Liljeroos, köksansvarig på Iggesunds skola.

Solfrid Ramberg, Kock på Solbågens förskola och Pierre Liljeroos, köksansvarig på Iggesunds skola.

- Det bästa med mitt arbete är tryggheten och att få träffa eleverna. Det är ju dem man är här för. Att få göra deras dag. Måltiden är ju högtiden på dagen, säger Pierre Liljeroos, köksansvarig på Iggesunds skola.

- Det är ordning och reda och det känns tryggt. Jag har full kontroll över vad som ska beställas och vad som ska göras. Det är också bra kommunikation mellan mig och pedagogerna, säger Solfrid Ramberg som arbetar som kock på Solbågens förskola.

Vad gör ni för att uppmärksamma Offentliga måltidens dag?

Åsa Wigg, enhetschef på Kostenheten berättar att det har planerats en rad olika aktiviteter för att uppmärksamma Offentliga måltidens dag.

- Vi vill verkligen synliggöra hur viktiga de offentliga måltiderna är och vilket fantastiskt arbete som görs varje dag när det serveras mat till våra barn och äldre. För att fira har vi därför planerat in några aktiviteter under dagen, säger Åsa Wigg.

Några av aktiviteterna som äger rum idag:

  • På våra äldreboenden serverar vi Hälsingeostkaka från Forsa gårdsmejeri med hälsingesylt till efterrätt.
  • På grundskolan serverar vi tunnbrödrulle med korv från Delsbochark med tillbehör.
  • Vi kommer även placera bordsryttare på borden i skolrestaurangerna med information om den offentliga måltiden.
  • På förskolan serverar vi smoothie till mellanmålet.

Läs mer om kostenheten