Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Vill du slippa bli sjuk i jul ska du tänka till nu!

Smittläget i länet har förvärrats och smittspridningen ökar både bland barn och vuxna, även i Hudiksvalls kommun. Kurvan som visar antal covidsmittade pekar återigen brant uppåt, om än från låga nivåer.

- Nu måste vi hjälpas åt för att bryta den här utvecklingen. Det gäller att vi allihopa håller avstånd, tvättar händerna och stannar hemma när vi har symptom. Det är viktigt både för att inte smitta andra och för att skydda sig själv, säger kommundirektör Bengt Friberg.

Att skydda äldre och sköra är högsta prioritet. På vård- och omsorgsboenden gäller särskilda hygienrutiner.

- Personalen jobbar till exempel med munskydd i nära omvårdnadssituationer. Men även besökare behöver tänka på att skydda både sina anhöriga och andra boende. Det finns stationer med handsprit när man kommer in på boendena så sprita händerna, ta på munskydd och håll avstånd, säger kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Karin Wedin Papaztcheva.

Nu börjar julruschen dra igång och Karin Wedin Papaztcheva rekommenderar att man undviker stora folksamlingar så långt det går, spritar händerna och gärna använder munskydd.

- Men munskydd ska inte användas för att kunna gå ut om man har symptom, då ska man stanna hemma!

Bengt Friberg tipsar om att i försöka välja tider när det inte är så mycket folk ute när man ska ut och julhandla och undviker trängsel.

- Nu närmar vi oss julen med stormsteg och vi vill inte tillbaka till hur det var förra året. Då var många sjuka eller satt hemma ensamma och väntade på provsvar. Vill vi fira jul tillsammans med familjen gäller det att vi tänker på vad vi gör nu, säger Karin Wedin Papaztcheva.

Vad gäller nu?