Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Barn som skriver i en mattebok

Klass 13A på Östra skolan vidare till final i Yrkeskampen

Klass 13 A på Östra skolan har i stor konkurrens av elever från hela landet gått vidare till delfinal i Yrkeskampen. I finalen, som hålls den 11 maj 2022, tävlar Sveriges 15 bästa klasser mot varandra i olika yrkesrelaterade moment, med tid och med kvalitet som bedömningsfaktorer.

Eftersom att informationen är kopplad till läroplanen blir tävlingen ett bra verktyg i undervisningen om olika utbildningsvägar, men också ett sätt att öka elevernas valkompetens. Dessutom blev det ett sätt att skapa sammanhållning i klassen, vilket var något som Sofia Mossberg, lärare på Östra skolan, menar syntes tidigt.

- Då jag presenterade tävlingen och upplägget för klassen var det ingen tvekan om att de ville delta. Vi förberedde oss genom att bekanta oss med de olika programmen som finns på gymnasiet utifrån Yrkeskampens eget förberedelsematerial. Jag har sällan skådat ett sådant fokus och engagemang i klassen. Den första tävlingen genomfördes på tid och klassens gemensamma resultat är det som bedömdes. En uppgift kunde vara att vrida kranar för att koppla fram vatten genom olika ledningar, en annan att blanda till en specifik kulör, en tredje att fördela strömförbrukning i olika rum osv, säger Sofia Mossberg.

När Sofia Mossberg gav det glädjande beskedet att klassen gått vidare till delfinalen i Växjö utbröt en vild glädje.

- När vår lärare Fia berättade för oss att vi kommit vidare så blev vi alla chockade, vi trodde inte att vi skulle gå vidare eftersom det bara är 15 av 500 tävlande klasser som går vidare till finalen. Och vi var en av dem. Det är just därför detta känns så speciellt för oss. Vi är alla jättetaggade på finalen i Växjö. Vi tycker att tävlingen är en jättebra tillfällighet att öva och träna på vad dessa yrkesprogram innehåller tills vi själva ska välja till gymnasiet osv eftersom det bara är ett och ett halvt år tills vi ska börja gymnasiet. Vi är nervösa men ändå taggade på att ta hem vinsten till Hudik, säger en elev från klassen.

Nu väntar en del förberedelser för att göra klassen redo för finalen.

- Vi tränar inför delfinalen i Växjö genom att jobba med olika praktiska moment kopplade till de olika yrkesprogrammen. Vi har också en plan att besöka några av Bromangymnasiets yrkesprogram för att lära oss mer om olika yrken innan det är dags för Växjö i maj