Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Evenemang för att uppmärksamma Internationella Romadagen

Bibliotekets entré

Den 9 april hålls en visning på Hälsinglands museum med fokus på systrarna Taikons engagemang för medborgerliga rättigheter. Samma dag sker också en högläsning ur Katitziböckerna samt en guidad tur kring utställningen ”Katitzi!”.

Den 9 april kommer Mia Rydell vid två tillfällen att högläsa ur Katarina Taikons Katitziböcker på Hudiksvalls bibliotek. Efter högläsningen följer en guidad tur med samtal kring utställningen ”Katitzi!” med Elin Thomasson på Hälsinglands Museum.

Tillfälle 1: 11.30 – 13.00

Tillfälle 2: 12.30 – 14.00

Ålder från 8 år - 13 år. Evenemanget är kostnadsfritt.

Endast föranmälan via e-post: biblioteket@hudiksvall.se, eller telefon: 0650 196 50. Begränsat antal platser.

Visning: Rosa Taikon - konsten och kampen

I utställningen Rosa Taikon – konsten och kampen möter du en berättelse där konst och kamp var oskiljaktiga. Rosa Taikon var en av Sveriges främsta silversmeder. Tillsammans med systern Katarina Taikon blev hon dessutom en av sin generations mest profilerade samhällsdebattörer. Systrarnas outtröttliga opinionsarbete var av stor betydelse för den grupp vi idag kallar romer – en nationell minoritet med lagstadgade rättigheter.

Med anledning av Internationella Romadagen ges en visning med fokus på systrarna Taikons engagemang för medborgerliga rättigheter.Visningen sker på Hälsinglands museum den 9/4 klockan 14.30 och ges av Elin Thomasson. Visningen pågår ungefär en timme.

Kostnad: 80 kr/person, betalas i museets reception.

Då endast ett begränsat antal platser finns krävs föranmälan. Detta görs via e-post senast 7 april. Mejla ditt namn och telefonnummer till: reception@halsinglandsmuseum.se

Samtal om Lawen Mohtadis bok om Katarina Taikon

Fredag 8/4 kl. 17.

Iggesunds bibliotek.

På Internationella Romadagen träffas vi och talar om Lawen Mohtadis bok om författaren och människorättskämpen Katarina Taikon.

Efter samtalet går vi över vägen till Iggesunds Folkets Hus och ser filmen Taikon. Efteråt finns filmens regissör Lawen Mohtadi och Katarinas dotter Angelica Ström med för samtal. Förköp av biljetter till filmvisningen och mer information: www.folkan.com/bio-kontrast Länk till annan webbplats.

Filmvisning och efterföljande samtal

Bio Kontrast visar dokumentärfilmen Taikon på Internationella Romadagen, med anledning av utställningen Rosa Taikon - konsten och kampen på Hälsinglands museum. Filmen handlar om Katarina Taikons konst, arbete och kamp för romers rättigheter.

Efteråt finns filmens regissör Lawen Mohtadi och Katarinas dotter Angelica Ström med oss för samtal. Samtalet kommer att livestreamas genom Studieförbundet Vuxenskolan. Filmen finns att se på SVT Play från söndagen 3/4 för den som inte kan delta på plats. Samtalet börjar ca. 19:50.

Iggesunds Folkets Hus Fredag 8/4 kl. 18

94 min + samtal ca. 40 min

Kostnad: 80 kr

Förköp av biljetter och mer information: www.folkan.com/bio-kontrast Länk till annan webbplats.

Panelsamtal: Romer på flykt

På fredagen 8/4 klockan 10:30 kommer ett digitalt panelsamtal att hållas om den nya flyktingsituationen i Europa och hur det påverkar en minoritet som den romska.

Deltagare i samtalet är:

Angelica Ström, specialpedagog och dotter till Katarina Taikon.
Anders Kompass, f.d. diplomat och vik. Direktör för Institutet för mänskliga rättigheter
Erland Kaldaras, Romska kulturcentret i Malmö.

Samtalet leds av Somar Al Naher, kulturskribent och frilansjournalist.

Efter samtalet serveras soppa i museets café.

Se panelsamtalet på Hälsingslands museeums webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.