Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Musikvideos för mindre matsvinn och klok konsumtion

Tre personer i gula varselkläder står och sjunger och spelar gitarr.

I två nyproducerade låtar med musikvideos uppmärksammar Hudiksvalls kommun på ett trallvänligt sätt ett klokt och cirkulärt konsumentbeteende. Låttexterna och filmerna är tänkta som en härlig återkoppling för att stärka en mer hållbar konsumtion.

- Enligt beteendevetenskapen kan positiv återkoppling få oss att ändra och stärka beteenden på ett bra sätt. Jag tänker att musikvideorna kan leverera ett budskap på ett härligt sätt som når fram till fler, säger Eva B Nilsson, projektledare Hudiksvalls kommun.

Alla vet vad man ska göra för att minska sitt klimatavtryck i sin konsumtion. Jo, just det, konsumera klokt och hållbart. Men ändå fortsätter en del av oss som tidigare i vår konsumtion. Inom avfallsbranschen kallar vi det att vi ska ta oss upp i avfallstrappan till det högsta steget där det inte skapas något avfall. Vi konsumerar klokt och cirkulärt; delar, hyr, lånar och återbrukar.

Texterna i de nyskrivna låtarna kopplar an till mänskliga drivkrafter som ekonomi, klimat och att vara som alla andra. Och för dig som drivs av vad lagen säger så är låtarna en pusselbit för att klara de kommunala kretsloppsplanerna i Hudiksvalls kommun.

Filmerna producerades i ett samarbete mellan Hudiksvalls kommun och Propell inom ett projektet som drivs av RISE: Hållbart värdeskapande genom cirkulära affärsmodeller. De får användas och spridas av alla kommuner i Gävleborgs län med flera.

Tack Leif Bylars som skrev låtarna. Tack Leif, Jessica Östberg, Therese Nordin och Örjan Gill för sång, musik och härligt skådespel.