Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Kom och besök vår nya biblioteksbil

Vuxen läser för ett barn.

Från och med 2022 delar Nordanstigs, Hudiksvalls och Ljusdals bibliotek på en biblioteksbil. Biblioteksbilen kommer i framtiden att dyka upp på olika platser runt om i de tre kommunerna. Måndag den 21 mars kan du besöka den vid Bergsjö bibliotek.

För att bättre nå de äldsta och de yngsta läsarna har biblioteken i Nordanstig, Hudiksvall och Ljusdal tillsammans köpt in och utrustat en biblioteksbil.

Projektet finansieras med bidrag från Kulturrådet och Region Gävleborg. Ulrika Beijer är anställd för att köra bilen och genomföra olika arrangemang. Även hennes anställning täcks av Kulturrådets projektbidrag Stärkta bibliotek.

Nå ut till fler

Med den lättkörda, smidiga biblioteksbilen kan man nå ut till människor som annars inte kan ta sig till biblioteken. Man kan då ge information om bibliotekets digitala medier, hålla mindre föreläsningar, leverera talböcker till synskadade med mera.

En ramp kan monteras vid dörren, vilket gör bilen tillgänglig för personer med rörelsehinder. Insidan är utformad efter de tre bibliotekens önskemål med hyllor, sittbänkar och en liten duk för filmvisning. Vid fint väder fälls markisen ut och därmed finns mer yta att utnyttja.

Bilen är konstnärligt utsmyckad, både på insida och utsida, av Martin Stenberg, född i Falun men nu verksam i Norrtälje.

Många möjligheter

Under våren kommer biblioteksbilen att börja dyka upp på olika ställen i de tre kommunerna. Ulrika Beijer kommer till exempel att ha sagostunder vid stranden eller göra besök vid särskilda boenden. Planer finns även på en poesivecka och att delta vid till exempel prideveckan. Biblioteksbilens utbud kan lätt skiftas efter olika teman och möjligheterna är många.

  • På lördag den 19/3 befinner sig projektledare Ulrika Beijer, bibliotekschef Johan Anderung och bilen på Möljen under Vinterparken 11.00-14.30. Det blir visning och information om Biblioteksbilen, sagostund, filmvisning och yogasagor.
  • I Nordanstig hittar du bilen på måndag den 21 mars, då du kan besöka den vid Bergsjö bibliotek klockan 10-16.
  • I vår kommer den även att finnas vid Harmångers bibliotek på Världsboksdagen den 24 april.

Varmt välkomna!