Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Fortsatt beredskapsarbete för flyktingmottagande

I Hudiksvalls kommun fortsätter arbetet med att förbereda inför ett eventuellt ökat flyktingmottagande med anledning av situationen i Ukraina. Just nu förs en nära dialog med Länsstyrelsen, övriga kommuner i länet och Migrationsverket. Hittills har ett mindre antal personer bosatt sig i Hudiksvalls kommun främst via nätverk eller kontaktpersoner.

Personer på flykt söker sig som regel till Sverige på två olika sätt. Antingen bosätter man sig hos exempelvis en bekant eller släkting eller så kommer man hit via Migrationsverket.

- Vi har inte fått några förfrågningar från Migrationsverket än. Vi fortsätter att ha en beredskap för när det blir aktuellt. För de som kommer hit på annan väg är det viktigt att man registrerar sig hos Migrationsverket. Finns det barn i familjen är det också viktigt att anmäla dem i vår e-tjänst för barn som behöver gå i skola eller förskola, säger Emelie Herkules Kindahl som är samordnare för kommunens flyktingmottagande från Ukraina.

Viktigt att samarbetet och beredskapen fortsätter

Än så länge har Hudiksvalls kommun inte tagit emot något större antal flyktingar. Trots detta är det viktigt att beredskapsarbetet fortsätter och att samarbetet mellan kommun och frivilliga organisationer fortsätter.

- Vi har haft ett jättebra samarbete och intresset har varit stort. Nu har man ju inte behövt nyttja deras tjänster än, i och med att vi inte har fått något mottagande, men det gäller att man håller kvar trycket och har beredskapen redo, säger kommundirektör Bengt Friberg.

För några veckor sen genomfördes en träff med föreningar och hjälporganisationer.

- Nästa vecka kommer vi ha en till träff. Där blir fokus att prata om hur vi tillsammans kan ordna aktiviteter för barn och unga, men också vuxna, säger Emelie Herkules Kindahl.

På hudiksvall.se/ukraina hittar du aktuell information samt e-tjänst för att anmäla behov av förskola och skola. Där finns även en e-tjänst för hjälp till Ukraina.

Länk till hudiksvall.se/ukraina