Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Välkommen till Hudiksvalls första sommargata

Illustration över sommargatan Västra Tullgatan

Illustration över sommargatan på Västra Tullgatan gjord av Kenneth Englund

I sommar byter delar av Västra Tullgatan skepnad och blir den första sommargatan i Hudiksvalls stadskärna. 27 april – 30 september stängs en del av gatan av för trafik för att erbjuda ett nytt utrymme mellan fasaderna.

Sommargatan innebär att bilarnas framkomlighet begränsas under några månader till förmån för nya sätt att använda gaturummet. Sommargatan kommer att möbleras med färgglada möbler, konstgräs, uteserveringar, lek, spel och växter. Målet är att skapa en mer trivsam stadsmiljö att vistas i och ge utrymme för vila och harmoni, men också glädje och gemenskap.

– Vi hoppas att sommargatan leder till större utbud och ett ännu tryggare och gladare Hudik. Förhoppningen är att människor tycker om vår stad ännu mer och därmed vilja bo kvar eller flytta hit. Det långsiktiga målet är också att få till en fungerande samverkansorganisation mellan offentliga och privata aktörer, säger Stefan Barenfeld, Stads - och landsbygdsstrateg på Hudiksvalls kommun

Invigning av sommargatan

Delar av Västra Tullgatan kommer stängs av för trafik från och med 27 april. Därefter kommer gatan att möbleras och ett nytt gaturum kommer att växa fram. Sommargatan kommer sedan att invigas lördagen 14 maj.

En del i projektet BID

Försöket med sommargatan är en del av stadsutvecklingsprojektet BID (Business Improvement District) och kommer utvärderas i höst.

– BID-projektet ett nytt sätt för oss att samverka mellan ideella och privata sektorer genom en vedertagen beprövad modell. Genom modellen kan vi jobba för att fördjupa samverkan. Tillsammans kan vi identifiera insatser för att sedan jobba mot samfinansiering och genomförande av insatserna. Tydliga exempel på det är den genomförda Vinterparken vid Möljen, och nu sommargatan på Västra Tullgatan, säger Stefan Barenfeld.

BID pågår i Hudiksvall under hela 2022 och är ett samverkansprojekt mellan aktörer inom offentlig och privat sektor, både inom och utanför stadskärnan. Syftet med projektet är att utveckla Hudiksvalls stadskärna till att bli mer attraktiv och aktiv för boende, besökare och företag i Hudiksvall. BID är en professionell och strukturerad samverkansmodell framtagen av Sveriges branschorganisation Svenska Stadskärnor.

Mer information om BID-projektet kan man läsa på Hudiksvalls BID-projekts webbplats:

Hudiksvalls BID-projekts webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.