Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Antalet laddplatser för elbilar utökas

För att Hudiksvalls kommun ska närma sig målet att bli en fossilfri kommun krävs bland annat utbyggnad av laddplatser för elfordon. Något som nu under 2022 är i aktiv fas. Redan i augusti finns fyra nya laddstolpar i centrala Hudiksvall, och fler väntas i kommunen.

Det är Fastighet AB Glysis som bygger de fyra nya platserna som kommer finnas på Trädgårdsgatan i Hudiksvall.

- Tanken är att man på ett enkelt sätt ska kunna besöka stadskärnan och ladda sin bil. Detta är ett steg bland flera där vi är med och bidrar till utbyggnad av möjligheten att ladda sin elbil, säger Pär Widell som är VD på Fastighets AB Glysis.

Kommunens mål att vara helt fossilfri 2025 är någonting som möjligen behöver skjutas lite på, av olika anledningar. Men att arbeta mot målet med beslutsamhet är inte förändrat.

- Med anledning av den gångna pandemin och väldigt mycket oroligheter i världen kan vi behöva flytta fram målet att vara en fossilfri kommun år 2025, men vi jobbar hårt mot det och detta är en del i den satsningen, säger tekniska nämndens ordförande Annika Huber.

Hur många laddplatser finns och hur många är på gång?

  • Fyra nya laddplatser i centrala Hudiksvall - augusti 2022
  • Fler laddplatser i Iggesund och Delsbo
  • 60 laddplatser i det nya parkeringshuset på Kattvikskajen, flertalet av dessa kommer vara till för allmänheten - från årsskiftet 2022/2023.

Vad är nästa steg?

Målet har inledningsvis varit att utöka antalet platser för kommunens verksamhetsbilar runt om i hela kommunen och möjligheten till laddning för allmänheten på strategiskt valda platser. Arbetet fortsätter för att så många som möjligt ska kunna ladda sin elbil på fler och fler ställen.

Hur betalar jag för den el jag tankar på kommunens laddplatser?

Du betalar den el du tankar på samma sätt som du betalar parkeringsavgift på kommunens parkeringar.