Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Valambassadörer ska väcka engagemang

Person med texten Valambassadör på ryggen

Hudiksvalls kommun har anställt fyra valambassadörer under sommaren och fram till valdagen. Syftet är att informera om valet och samtidigt uppmuntra fler personer att använda sin rösträtt.

Valambassadörerna kommer att arbeta uppsökande och kommer att finnas tillgängliga på olika offentliga platser och evenemang för att informera om valet och varför det är viktigt att rösta.

- Att rösta är en av grundbultarna i vår demokrati och en förutsättning för att vi ska få beslutsfattare som är representativa för befolkningen i stort. Valdeltagandet i Sverige och i Hudiksvall är högt men vi ser att några grupper deltar i valet i lägre utsträckning, däribland förstagångsväljare och utrikesfödda. För att göra det lättare och för att sänka trösklarna för att rösta gör vi en särskild satsning för att nå ut med information om valet till dessa målgrupper, säger Amalia Sjindjapkin, strateg för social hållbarhet i Hudiksvalls kommun.

Ett annat exempel på detta är att det mobila biblioteket, som erbjuder förtidsröstning, kommer att finnas i områden där valdeltagandet brukar vara lägre. Den kommer dessutom att finnas på plats i områden där det är långt till närmaste vallokal.

- Vi hoppas att insatserna ska bidra till ett ökat valdeltagande i Hudiksvalls kommun. Om man inte röstat förut eller inte är van vid det demokratiska systemet i Sverige kan det både vara svårt att veta hur och varför man ska göra det. Vi vill inte att bristen på information ska vara ett hinder för att delta i demokratin, säger Jenny Alvolin, strateg för social hållbarhet i Hudiksvalls kommun.

Valambassadörerna har gjort en planering och lagt upp ett schema för sommaren och hösten. Fram till och med valdagen kommer de besöka flertalet platser runt om i kommunen, bland annat olika bostadsområden, badplatser, gymnasieskolor och evenemang. Den stora debuten gjorde de på Hudikkalaset och på söndag 14/8 kan du träffa dem på Maln och Ankarmon om vädret tillåter! Förutom information om valet kommer de också ha med sig en rolig tävling att delta i, och kanske även något sött att tugga på för den som tittar förbi.

Här kan du läsa mer om valambassadörernas arbete