Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

En praovecka med fokus på samhällsfrågor

5 ungdomar som sitter runt ett bord och ritar en stor karta, bilden är tagen ovanifrån.

Förra veckan tog kommunledningsförvaltningen emot sju praoelever från årskurs 9. Eleverna fick lära sig om hur en kommun fungerar och vad man kan jobba med i Hudiksvalls kommun. De fick träffa många viktiga personer i kommunen och lära sig mer om deras yrke. För vad gör man egentligen på jobbet om man jobbar som stadsarkitekt, ekonom, kommunikatör eller strateg för hållbar utveckling? Och vad gör en politiker om dagarna?

- Vi är den största arbetsgivaren i Hudiksvall, med nästan 400 anställda inom 300 olika yrken, och förhoppningsvis kommer flera av eleverna jobba här i framtiden. Det känns roligt att visa kommunens bredd och vår meningsfulla och trevliga vardag, säger Agnes Fockström-Haubitz som arbetar personalfrågor och även har varit elevernas handledare under veckan.

- Jag känner att jag är glad att bo i denna kommun och alla på kommunen som vi träffat var väldigt snälla, säger en av eleverna.

Under praoveckan har det bland annat diskuterats kring hur man som ung kan påverka vår stad och kommun. Kommunen behöver synpunkter och reflektioner från våra unga medborgare och eleverna har fått veta mer om hur de kan påverka kommunens framtid, både i stort och smått.

- Efter denna vecka har jag fått en betydligt bättre bild av kommunen och att det finns många fler intressanta jobb än jag visste om, säger en annan av eleverna.