Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Första trestjärniga diplomeringen i Hudiksvall för Cykelvänlig arbetsplats

Närbild på cyklar som står parkerade på rad.

Kommunens energi- och klimatrådgivare har för första gången delat ut tre stjärnor enligt utmärkelsen ”Cykelvänlig arbetsplats” till ett företag i Hudiksvalls kommun, XLENT. Därmed kandiderar de till årets cykelvänligaste arbetsplats i Gävleborgs län.

Cykelvänlig arbetsplats är ett samarbete mellan Hudiksvalls kommun, Region Gävleborg och länets övriga kommuner och syftar till att uppmuntra arbetsplatser att göra det lättare för sina anställda att välja cykeln, både till och från jobbet. Diplomeringen av Cykelvänlig arbetsplats görs av kommunens energi- och klimatrådgivare.

- Målet med samarbetet är att öka cyklingen i länet, vilket är viktigt både i miljö- och hälsosynpunkt. Att arbetsplatser skapar bra förutsättningar för de anställda att cykla till sitt jobb bidrar mycket till det målet. Jag tycker det är otroligt kul att XLENT har fortsatt sitt hållbarhetsarbete sedan deras första utmärkelse med en stjärna år 2020. I år utökar de utmärkelsen till Hudiksvalls första trestjärniga arbetsplats och de är kandidater till årets cykelvänligaste arbetsplats i Gävleborg. Jag hoppas att deras utmärkelse får fler arbetsplatser att vilja diplomera sig, säger Stina Modig, kommunal energi- och klimatrådgivare.

Vad krävs för att bli en cykelvänlig arbetsplats?

För att bli en cykelvänlig arbetsplats, och erhålla ett diplom, ska du som arbetsgivare uppfylla vissa kriterier, som till exempel att det finns tillgång till en cykelparkering, utrymme för ombyte och dusch och så vidare. Det går att nå tre nivåer, från en till tre stjärnor beroende på arbetsplatsens utgångspunkt och vilka mål man vill nå.

- Arbetsplatser i Gävleborgs län, oavsett storlek och bransch, som vill ge sina medarbetare bättre förutsättningar för att ta cykeln till och från jobbet, kan anmäla sitt intresse, säger Stina Modig.

Vill du att din arbetsplats ska diplomeras som cykelvänlig arbetsplats?

Då kan du kontakta Stina Modig som är Hudiksvalls- och Nordanstigs kommun energi- och klimatrådgivare.

  • e-post: stina.cedermark-modig@hudiksvall.se
  • Mobil: 072-202 48 53

Mer information

På Region Gävleborgs webbplats kan du läsa mer om konceptet Cykelvänlig arbetsplats samt ta del av checklistan för kriterierna som behöver uppfyllas:

Cykelvänlig arbetsplats Gävleborg - Region Gävleborg (regiongavleborg.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På Cykelvänlig arbetsplats webbplats kan du ta del av tips och råd samt få lite inspiration:

Inspiration - Cykelvänlig arbetsplats (cykelvanligarbetsplats.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ta del av cykelkartan över Hudiksvalls kommun:

Cykelkarta

Läs mer om energi- och klimatrådgivningen:

Energi- och klimatrådgivningen