Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Ett års tävling för klok konsumtion

I bild syns några av deltagarna, sex stycken vuxna och tre barn.

Stort grattis till de fyra hushåll som i ett år har tävlat i Minimeringsmästarna. Det är en nationell satsning för att konsumera mer klokt och minska sitt avfall. Tillsammans minskade de tävlande i Hudiksvall sitt avfall med mer än 70 procent.

- Det är verkligen superbra kämpat och de visar verkligen att vi alla kan konsumera klokare, säger en imponerad Eva B Nilsson, projektledare Hudiksvalls kommun.

Deltagare från två hushåll i Iggesund, ett i Hudiksvall och ett i Delsbo har träffats på fem tematräffar under ett år för att under föreläsningar, studiebesök och i diskussioner landa i en mer klok konsumtion. De har dessutom gjort en massa utmaningar som att bjuda gäster på restfest, ha köpstopp i en månad och starta en leksakspool med vänner/grannar. Och de lyckades fantastiskt bra. Sverigemedlet var -45 % och hushållen i Hudiksvalls kommun minskade sitt avfall med hela -70 %. Det hushåll som vann i Sverige minskade sitt avfall med 90 %.

Fem olika teman under året

Minimeringsmästarnas år var indelat i fem teman: hållbar konsumtion, matsvinn, farligt avfall, delande och textil. De fick poäng genom att delta på utbildningar, göra utmaningar och minska sitt avfall.

- Det var bra att ta del av vad andra gjorde men jag vill veta mer vad de gör för att minska sitt avfall, säger en engagerad Camilla Svarreby. Camilla var den som minskade sitt avfall mest, -76 %.

Många spännande insikter

- Det svåraste är nog att vara smart med kläder. Vi har tre barn och leta begagnat på nätet tar tid men jag har bra sajter som sorterar i storlekar och det kan funka i en småbarnsfamiljs vardag, säger en målinriktad Felicia Thorstensson. Hushållet var den som minskade sitt avfall näst mest, -72 %.

- En av de största aha-upplevelserna fick jag i kylskåpet. Vi har ändrat oss där och när vi kollar matkontot så sparar vi nästan 1 000 kr i månaden nu, säger en glad Anette Spjutsvik.

- Vi har en annan situation med till exempel matpriser nu jämfört med när vi började Minimeringsmästarna för ett år sedan, säger Hasse Spjutsvik. Men det kan fortfarande bli en het och intressant diskussion när jag tar upp ämnet med vänner, fortsätter Hasse.

- Många ungdomar har det mer naturligt att köpa second hand så jag hakar på. Och jag använder nu en torr schampotvål för att minska kemikalierna. Det gör också att min hårbotten mår bättre nu, säger Laila Hildingsson.

Vill du testa på utmaningarna?

För att testa utmaningar kan du söka på Minimeringsmästarna på Instagram eller Facebook.

Vill du få tips på hur du kan minimera ditt avfall?

Läs mer om 10 konkreta tips på avfallsminimering på sopor.se Länk till annan webbplats.

En del av Hudiksvalls kommuns kretsloppsplan

Tävlingen arrangeras av Hudiksvalls kommun i samarbete med branschorganisationen Avfall Sverige. Den är en del för att klara Hudiksvalls kommuns kretsloppsplan. En av indikatorerna i kretsloppsplanen är att hushållen i vår kommun tillsammans ska minska vårt restavfall med 25 % till 2025. Planen utgår direkt från Globala målen. 250 hushåll i Sverige deltog i Minimeringsmästarna och 50 kommuner arrangerade.