Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Äta kreditkort?

Person som håller upp kreditkort framför en blå himmel

Har du också hört att vi får i oss fem gram mikroplast i veckan? Fem gram är lika mycket som ett kreditkort väger. Det låter inte klokt men du får i dig mikroplast via det du äter och dricker. Vi ska hjälpas åt att skapa en mer hållbar plastanvändning.

  • Återvinn dina förpackningar
  • Välj flergångs- istället för engångssaker
  • Lär dig mer om mikroplaster

- Mikroplaster är krångligt men vi kan göra konkreta saker både hemma och på jobbet för att skapa en mer hållbar plastanvändning, säger Eva B Nilsson, projektledare Hudiksvalls kommun. När vi lär oss mer förstår vi att vi inte kan fortsätta använda engångsplast som tidigare, fortsätter hon.

Du hittar mer att läsa och länkar på:

hudiksvall.se/mikroplast

Återvinn dina plastförpackningar

Det är lag på att vi alla i Sverige ska sortera plastförpackningar till återvinning. I Hudiksvalls kommun slänger varje hushåll ungefär ett kilo plastförpackningar i restavfallet varannan vecka. De kostar mer än en halv miljon kronor per år. Det belastar avfallsabonnemanget som alla fastighetsägare har. Vi som bor i lägenhet betalar det via hyran. Miljöpåverkan från plasten motsvarar cirka 360 000 CO2e eller utsläppen från 1 800 000 kilometers körning med en personbil.

Välj flergångs- istället för engångssaker

Ibland behövs engångsplast av hygieniska skäl och ibland kan man välja bort den. Fundera hur du kan minska mängden plast? Exempel: att lägga en tallrik över en skål istället för att ta engångs-plastfolie. Att lägga osten i en ostkupa istället för i en plastpåse. Att på jobbet ha förkläden som man tvättar istället för engångs. Att byta blöja på bebisen på en handduk som man tvättar istället för ett engångsskydd som man slänger bort. Att ta med en tom matlåda och plocka i din lunch från en restaurangs buffé. Att dricka kranvatten istället för att köpa vatten på flaska. Att tacka nej till plastlocket på take away-kaffe. Att inte använda sköljmedel när du tvättar.

Lagen från 2022 som förbjuder engångssaker i plast som till exempel sugrör och plastbestick gör att vi slipper dem.

Lär dig mer om mikroplaster

Mikroplast är små, små plastbitar. De är mellan 1 nm - 5 millimeter i storlek och olösliga i vatten. Mikroplast delas upp i två grupper, primär och sekundär.

  • Primär tillverkas för att användas används som råmaterial i olika produkter. Till exempel som skrubbmaterial i produkter eller som tillsats i kosmetika. Även konstgräs ger utsläpp av mikroplast.
  • Sekundär kommer från plast- och gummiföremål som bryts ner till mindre partiklar. Vanliga plastskräp som bryts ner är cigarettfimpar, förpackningar för snacks, godis, glass och snabbmat, sugrör, plastkapsyler och plastpåsar. Sekundär mikroplast uppstår också vid slitage av syntetisk textil (tex i tvättmaskinen), bildäck och genom slitage av vägar. Även spill från byggarbetsplatser, plasttillverkning och bottenfärg på båtar.

Hur gör jag för att inte sprida mikroplast?

Sök fakta och lär dig. Då vet du att plastskräp som blåser omkring bryts ner till allt mindre bitar. Därför är det bra att alltid plocka upp plastskräp du ser och slänga det i en skräpkorg. När du tvättar kläder så lossnar fibrer. Om fibrerna består av till exempel bomull, ull eller viskos bryts de ner inom ett par år. Fibrer från syntet (= plast) blir kvar som mikroplaster under lång tid. Ta reda på hur du tvättar hållbart. Sök på nätet eller kolla på www.hudiksvall.se/mikroplast

Hur vet vi att det är fem gram?

Att vi får i oss fem gram mikroplast i veckan kommer från forskning som WWF lyfte 2019. Fem gram är ett globalt snitt och vi vet inte om vi i Hudiksvall får i oss mer eller mindre. Analysen “No Plastic in Nature: Assessing Plastic Ingestion from Nature to People” togs fram av University of Newcastle, Australien. Den bygger på 50 vetenskapliga globala studier om människors intag av plast.

Vad är hållbar plastanvändning?

Länsstyrelsen i Gävleborgs plaststrategi utgår från Naturvårdsverkets beskrivning av en hållbar plastanvändning:

  • Plast har ett värde som gör att den inte förbrukas i onödan eller hamnar i naturen.
  • Plast kan återanvändas.
  • Plast ska materialåtervinnas och bli till nya varor.
  • Plast är fri från farliga ämnen.
  • Plast ska vara tillverkad av råvaror med låg miljöbelastning; att plasten består av förnybar och/eller återvunnen råvara.

Kontaktperson

Eva B Nilsson, projektledare, avfallsavdelningen Hudiksvalls kommun.
073-093 31 93eva.b-nilsson@hudiksvall.se
#minskaplasten #tillsammans