Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Lena Högback ny kommundirektör

Bild på Lena Högback

Lena Högback blir ny kommundirektör i Hudiksvalls kommun. Det beslutade en enig kommunstyrelse vid sitt möte idag. Lena Högback efterträder Bengt Friberg som går i pension.

- Det känns jättebra att rekryteringen är klar och att vi nu kan välkomna Lena Högback hit till kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael Löthstam.

Lena Högback ser fram emot sitt nya uppdrag som kommundirektör i Hudiksvall.
- Eftersom jag jobbat i kommuner tidigare, faktiskt över 20 år, så känns det lite som att komma hem. Det ska också bli spännande att få lära känna Hudiksvalls kommun, en kommun jag tidigare bara besökt som turist. Varje gång jag besökt Hudiksvall har jag fått en positiv känsla och jag ser fram emot att få vara med och bidra till den fortsatta utvecklingen av Hudiksvall, säger Lena Högback.

Lena Högback beskriver sig själv som en trygg österbottniska som flyttade till Sverige 1990 efter studier vid Åbo Akademi i Vasa, pedagogie magister med inriktning organisation och ledarskap. På fritiden upptäcker hon gärna nya länder och platser och gillar trädgårdsarbete. I stort sett hela sitt arbetsliv har Lena Högback haft ledande roller i offentlig sektor och verkat i olika politiskt styrda verksamheter eftersom hon jobbat i två olika kommuner, vid två statliga verk och nu senast inom akademin.
- Det jag tycker har varit roligast i de uppdrag jag haft har handlat om att utveckla verksamheter, människor och organisationer. Jag har också lärt mig vikten av att samarbeta och att olika nivåer behöver samverka för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att utveckla verksamheten. Eftersom jag jobbat med ledarskap i snart 30 år så vet jag att det är människorna i en organisation som är det viktigaste, det är medarbetarna som bär kommunen.

Närmast kommer Lena Högback från Umeå Universitet där hon jobbat som kanslichef.
- Mina år i statens tjänst har gett mig erfarenheter och perspektiv som berikat både mig som människa och mitt ledarskap. Det är något som jag hoppas få användning av nu när jag har fått förtroendet att som kommunens högsta tjänsteman bidra till att uppfylla mål och visioner för Hudiksvalls kommun, säger Lena Högback.

Lena Högback tillträder som kommundirektör direkt efter påsk.
- Till att börja med kommer jag att veckopendla, men planen är att jag och maken ska flytta till kommunen och vi har börjat titta på olika objekt, säger Lena Högback.