15 miljoner i bidrag till föreningar

Sportande ungdomar

Kultur- och fritidsnämnden delar varje år ut ungefär 15 miljoner i föreningsbidrag. Vid senaste sammanträdet beslutades om driftsbidrag, investeringsbidrag, årligt arrangörsföreningsbidrag och några evenemangsbidrag.

- Föreningslivet är jätteviktigt för att barn och unga ska kunna ha en meningsfull fritid, få befinna sej i ett sammanhang och utveckla sina intressen. På det här sättet kan Kultur- och fritidsnämnden stötta ideella krafter i deras viktiga arbete som betyder så mycket för folkhälsan, säger Gerd Olsson som är ordförande i Kultur- och fritidsnämndens.

Driftsbidrag kan sökas av föreningar med egen anläggning och barn- och ungdomsverksamhet. I år får till exempel Delsbo IF, Hudiksvalls tennisklubb, Hudiksvalls rid- och ponnyklubb, Lindefallets sportklubb och Forsa scoutkår driftsbidrag.

När det gäller investeringsbidrag handlar det i år mycket om effektiviseringar inom energiområdet. Tunalids ridklubb får till exempel bidrag för att installera solceller.

Årligt arrangörsföreningsbidrag går till kulturföreningar som har löpande arrangemang under året. I år får till exempel Norra Hälsinglands  orkesterförening,  Scenkonst Hudiksvall samt Senioruniversitet. Evenemangsbidrag betalas bland annat ut till Pride Hudik.