Elever står på scenen i musikteater om förståelse

Barn står på scenen och tackar efter föreställningens slut

Efter ett års arbete var det dags för elever på Västra skolan att ta plats på Hudiksvalls teater. Musikteatern Gummi-Tarzan är en del i ett projekt för att öka förståelsen för varandra.

På tisdagen spelade elever från grundsärskolan och grundskolan sin första föreställning inför publik.

- Eleverna har varit med om en fantastisk resa, säger Västra skolans rektor Anna Bylin, som också är med bakom kulisserna. Jag känner mig både jättepirrig och otroligt stolt.

Musikteatern bygger på Ole Lund Kirkegaards barnbok. Arbetet med föreställningen är en del av projektet Tillsammans på Glada Hudik-teatern. Syftet är att:

  • öka förståelsen för varandra
  • skapa en mer inkluderande skola
  • övervinna fördomar.

- Grundsärskolan och grundskolan delar samma skolgård, men det kan lätt bli uppdelat ändå. I teatern ser vi den härliga dynamiken när vi samarbetar. Det här kan belysa vårt arbete för allas lika värde och ge en nystart för arbetet framåt, säger Anna Bylin.

Projektet finansieras av Erling-Perssons stiftelse med fem miljoner kronor under tre år. Nästa år är planen att elever ska föreläsa om projektet. Gummi-Tarzan kommer att visas för elever på grundskolor i kommunen. Två föreställningar framförs för allmänheten.