Denna nyhet är äldre än 12 månader och kan innehålla information som inte längre är aktuell.

Elever på Bromangymnasiet läser matematik på universitetsnivå

Två personer står framför en whiteboardtavla med ekvationer.

Ett nytt samarbete gör det möjligt för gymnasieelever i Hudiksvall att läsa matematik på Umeå universitet. Förhoppningen är att kunna möta elevernas intresse för ämnet.

Sedan i höstas har elever på Bromangymnasiet kunnat läsa en kurs som matematikstudenter normalt börjar med på universitetet.

– Eleverna har varit väldigt glada över denna chans, där de får känna på hur det är att vara i ett universitetssammanhang. Jag är verkligen stolt över att vi i Hudiksvall, som inte är en universitetsort, kan ge våra elever denna möjlighet.

Det säger lektor Johan Sidenvall som är lärare, handledare och kontakt till ansvarig på Umeå universitet.

Högskolepoäng och besök i Umeå

Tentorna skrivs i Hudiksvall men bedöms i Umeå. Eleverna får 7,5 högskolepoäng för avklarade studier. Gruppen har även åkt på två dagars internat till Umeå för att

  • delta i föreläsningar
  • vara med på problemlösningssessioner
  • träffa föreläsarna
  • träffa andra gymnasieelever som också läser kursen.

– Genom att erbjuda elever att läsa matematik på universitetsnivå kan vi möta dem där de står i sin kunskapsutveckling. Vi kan också attrahera elever som är speciellt intresserade av matematik att läsa på Bromangymnasiet, säger Johan Sidenvall.

Koppling mellan Hudiksvall och Umeå

Johan Sidenvall är både lektor i Hudiksvalls kommun och biträdande forskningsledare vid Umeå Universitet. I sin roll kan han fungera som en länk mellan skola och forskning.

Ny roll för Johan Sidenvall – biträdande forskningsledare vid Umeå Universitet