Stor risk för bevattningsförbud om vattenförbrukningen inte minskar

Vattenkran

Trots uppmaningarna om att hushålla med vattnet gör vi av med alldeles för mycket vatten just nu. Den kommunala vattenproduktionen närmar sig sin maxkapacitet. Och den som har egen brunn riskerar att bli helt utan vatten.

Det är det varma vädret som för med sig ett annat beteende när det gäller vattnet. Vi fyller pooler, vattnar i trädgården med slang, spolar av dammiga bilar och låter vattenspridaren stå på.

- Vi har löpande kontroller av vattenförbrukningen och jag blir bekymrad när jag till exempel ser att ett område som normalt sett har en förbrukning på som mest 15 kubikmeter vatten i timmen dagtid idag ligger på 55 kubikmeter i timmen. Det här gör att vi idag inte har några marginaler, säger VA-chef Lars Holmberg

För hushåll med egen brunn ökar risken att vattnet tar slut och man måste transportera allt vatten man behöver. Då kan det dröja ända till i höst innan brunnen fylls på så att man kan duscha och köra tvättmaskinen igen.

- Jag uppmanar alla till stor försiktighet när det gäller vattenförbrukningen. Fortsätter det så här är det mycket möjligt att det blir bevattningsförbud redan nästa vecka, säger Lars Holmberg.

Läs mer om vattenståndet och hur du kan spara på vattnet