Samarbete stärker säkerheten

Säkerhetspolisen har höjt terrorhotnivån i Sverige från förhöjt hot (3) till högt hot (4) på en femgradig skala. Vad innebär det för oss här i Hudiksvall?

- Invånarna i Hudiksvall ska leva som vanligt, inte sluta göra de saker i vardagen som man brukar, men vara extra vaksamma, säger kommunpolis Johannes Persson.

Höjningen beror inte på någon enskild händelse utan ska ses i ett strategiskt och långsiktigt perspektiv. För kommuner och andra samhällsaktörer är det en signal om vikten av att fortsätta arbetet för att minska risken för terrorattentat.

- Internt i kommunen får vi en hel del frågor kring hotnivå och säkerhet, inte minst nu i samband med skolstarten, säger säkerhetsskyddschef Anders Zetterlund.

Lev som vanligt men var vaksam

Johannes Persson menar att Hudiksvalls kommun står väl rustade genom att man länge jobbat strukturerat med övningar och rutiner. Han är enig med Anders Zetterlund om att samarbete mellan kommunen, Polisen, Länsstyrelsen och andra myndigheter en viktig nyckel i säkerhetsarbetet.

- Vi samarbetar i olika former på daglig basis med nämnder, förvaltningar och olika verksamheter inom kommunen. Det kommer vi att fortsätta med och om möjligt intensifiera ännu mer, säger Johannes Persson.

Att Säkerhetspolisen höjt terrorhotnivån från en trea till en fyra innebär alltså inte att man ska sluta göra de saker i vardagen som man brukar. Däremot är det bra att vara mer vaksam, speciellt vid större arrangemang och i folksamlingar.

- Om man ser något man blir bekymrad över eller orolig för får man gärna höra av sig till Polisen på 114 14 eller tipsa oss via polisen.se. Det är också bra att ta del av informationen på krisinformation.se, polisen.se samt msb.se, säger Johannes Persson.

Håll dig informerad

Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Polisen.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

MSB.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.