Höga flöden och översvämningsrisk

Röda skyddsvallar har lagts ut på marken mot en byggnad.

Uppdaterad information 28 augusti kl 16.15: Hudiksvalls kommun går nu ur beredskapsläget med anledning av höga flöden i Delångersån.

- Vår bedömning efter kontakt med SMHI och Holmen som ansvarar för regleringen av Delångersån är att läget nu kan hanteras i ordinarie verksamhet. Vi följer utvecklingen och om läget skulle förvärras är vi beredda att gå upp i beredskapsläge igen, säger Anders Zetterlund, stabschef i krissituationer i Hudiksvalls kommun.

Den orangea varningarna för höga flöden respektive översvämning i området kring Delångersån ligger kvar. Följ utvecklingen på smhi:s webbplats.

Publicerat 25 augusti kl 13.40

Inför helgen berörs vårt område av en gul varning för skyfallsliknande regn. Kommunens beredskapsgrupp har haft kontakt med SMHI under förmiddagen. Prognoserna är osäkra och eftersom det rör sig om kraftiga skurar kan man inte säga exakt var regnet i så fall kommer. Vill det sig illa skulle det kunna komma upp emot 50 millimeter på några timmar under lördag förmiddag. Även under natten mot söndagen kan det komma mycket regn.

SMHI har också ändrat till orange varning för höga flöden i Delångersån med anledning av att vattennivåerna sänkts:

Uppdaterad information: Nu orange varning gällande Delångersån

Publicerat 23 augusti kl 14.00

Kommunen ligger kvar i beredskapsläge och följer utvecklingen. Badhuset i Hudiksvall vallas in med skyddsvallar.

Vid dagens möte i kommunens beredskapsgrupp deltog även SMHI. Från i morgon visar prognosen på en hel del regn, både i form av skurar som lokalt kan vara kraftiga och mer ihållande regn. Totalt under helgen kan det komma upp emot 50 mm i Hudiksvall och lokalt upp emot 70 mm.

– Som en beredskapsåtgärd kommer vi under dagen att valla in badhuset i Hudiksvall. Vi ligger kvar i beredskapsläge och följer utvecklingen noga, säger Anders Zetterlund, stabschef i krissituationer i Hudiksvalls kommun.

SMHI:s röda varning i Delångersån ligger kvar.Röd varning gällande Delångersån

Information om SMHI:s varningar och meddelanden:Varningar och meddelanden (smhi.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.